Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
TURQUIA
Com se salten el bloqueig d'Erdogan

Durant la matinada de dijous, el Primer Ministre de Turquia Tayyip Erdogan anunciava el bloqueig de Twitter com a resposta a les denúncies i proves sobre la corrupció del Govern que durant setmanes s'havien anat publicant en aquesta xarxa social. En qüestió d'hores ja s'han trobat maneres de  saltar-se el bloqueig.

23/03/2014 Internacional
El que els principals operadors de Turquia han fet ("perquè no hi havia una altra opció", segons reconeixia el regulador turc) és implementar un bloqueig de Twitter per DNS. Com funciona exactament això? Els DNS són els encarregats de que quan tu escrius www.llibertat.cat.com al navegador, aquest et porti fins a la màquina, identificada per una IP, que conté aquesta pàgina.

Cada operador, per defecte, acostuma a tenir els seus propis servidors DNS. Què han fet llavors els IP turcs? No resoldre, amb els seus DNS, les peticions a www.twitter.com. Si algú intenta entrar, els DNS no seran capaços de traduir la URL a una IP i no podran arribar fins als servidors de Twitter. Es tracta d'un bloqueig light que no és molt difícil de saltar.

Mètode 1: Utilitzar altres DNS

Als carrers d'Istanbul han anat apareixent grafits amb els DNS de Google (8.8.8.8 i 8.8.4.4). No només això, sinó que també alguns bitllets s'estan utilitzant per fer córrer el missatge. I pels que desconeguin el procés per començar a utilitzar-los, també han aparegut cartells explicatius a manera de tutorial sobre com canviar-los.

Mètode 2: VPN

En cas de bloqueig, recórrer a una VPN (Virtual Private Network) sol ser la millor opció ja que es xifren les dades de navegació i els bloquejos per DNS no farien efecte. Hotspot Shield és un dels VPN més coneguts i s'està convertint en un dels més utilitzats a Turquia. De les 10.000 descàrregues diàries que normalment hi ha a Turquia, durant les dotze primeres hores després del bloqueig aquesta xifra va ascendir a 270.000.

Mètode 3: Aplicacions de Twitter de tercers

Un altre dels mètodes més utilitzats és recórrer a apps de tercers que no depenguin del domini de Twitter i els servidors facin d'intermediaris. HootSuite és un exemple: els usuaris poden entrar amb el seu compte de Twitter, veure la seva timeline i twittejar des de l'aplicació (tant en web com en versions mòbils) sense necessitat d'anar fins al domini www.twitter.com.

¿ Efecte Streisand ?

La Viquipèdia defineix l'efecte Streisand com "un fenomen d'Internet en què un intent de censura o ocultació de certa informació fracassa o és fins i tot contraproduent per al censor, ja que aquesta acaba sent àmpliament divulgada, rebent més publicitat de la que hauria tingut si no l'hagués pretès fer callar. " Precisament això és el que està passant a Turquia.

L'agència We Are Social ha estimat que el nombre de tweets enviats des de Turquia s'ha incrementat un 138% des de la prohibició. Altres mitjans donen  xifres concretes: més de 2,5 milions de tweets (17.000 tweets per minut) s'han publicat després del bloqueig. Dels 10 milions de tweets que s'enviaven abans diàriament des del país, ara estaríem parlant de 24 milions. En definitiva: si el govern turc volia restar visibilitat a Twitter, ha aconseguit tot el contrari.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid