Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Micromecenatge
Una placa a l'immoble on es va proclamar la "Constitució de l'Havana"

L'edifici que el 1928 ocupava el Centre Català de l'Havana, i que amb la presència de Francesc Macià va acollir l'Assemblea Constituent que va aprovar la primera i fins ara única constitució independentista de la futura República de Catalunya

18/02/2014 Història

El projecte "La Petjada" exposa a totsuma.cat, el web català de microfinançament per a projectes relacionats amb la cultura, la llengua i l'activisme social als Països Catalans, i amb el qual s'intenta assenyalar l'edifici on es va produir aquest singularíssim episodi de la història catalana, en què a més de aprovar la Constitució de la República Catalana (independent, es clar), també es va consagrar l'Estalada com la seva bandera.

Si això no fos suficient per assenyalar -i millor encara si en el futur es pogués rescatar de l' estat d'abandó en què es troba- l'immoble de Paseo del Prado 260, al centre de l'Havana, bastarà dir que les sessions d'aquesta assemblea els dies 30 setembre al 2 d'octubre de 1928, van estar presidides per Francesc Macià, que va viatjar a l'illa, amb el seu secretari Ventura Gassol, convidats pel llavors president del Centre Català, Josep Conanglas, redactor i ponent de l'esmentada constitució, un document singular del constitucionalisme català, l'únic no dissenyat i aprovat a Catalunya, antecedent de l'estatut autonomista actual.

Aportacions i recompesas

El projecte de "La Petjada" consisteix per tant en la compra i col·locació d'una placa commemorativa que recordi al transeünt el que en aquest lloc va succeir fa més de 86 anys, alhora que evitar el que fins fa poc passava, que no es coneixia amb exactitud l'immoble que va acollir al Centre Català i l'assemblea que va proclamar l'anomenada "Constitució de l'Havana" el 1928.

Amb aportacions de 3, 10, 15, 25 i més euros "La Petjada" espera reunir els 457 euros que costa portar a bon port el seu objectiu. Tots els que contribueixin a aquest Projecte rebran a volta de correu electrònic una còpia digital de la guia "l'Havana. Manual per viatgers catalans" pensada especialment per a els que visitin aquesta ciutat interessats per l' empremta material i immaterial deixada pels catalans a l'illa, així com una col·lecció digital de aquarel·les de racons de l'Havana del pintor Lionel Borràs, perfectes per usar com salvapantalles.

“Salvem el Centre Català de l'Havana, santuari de l'independentisme català”

La Petjada Catalana a Cuba és una associació sense anim de lucre compromesa amb la història dels temps que corren a Catalunya, i que per sorprenent que sembli, té antecedents directes a l'illa.

Segons estudis realitzats pel doctor Lluís Costa, professor titular de la Universitat de Girona que recentment ha publicat el llibre "Cuba i el catalanisme: entre l'autonomia i la independència", la maduració de l'ideari independentista català està connectat a l'experiència llibertària cubana ocorreguda a finals del segle XIX. No és per tant casual la celebració de l'Assemblea Constituent del separatisme Català a l' Havana el 1928.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid