Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Inscrit en la memòria històrica
"Inscrit en la memòria històrica", d'Agustí Barrera "Inscrit en la memòria històrica", d'Agustí Barrera

El llibre amb un total de 268 pàgines ha estat publicat per Edicions del 1979, el novembre de 2013. El seu autor, Agustí Barrera, militant històric de l'independentisme combatiu, procedent  del FNC dels anys seixanta, passà al PSAN el 1968, al PSANp el 1974 i ara és dins els rengles de la CUP.

Bon coneixedor del món independentista, la seva formació com a historiador és una garantia del rigor històric del contingut del llibre. El text és un recull de 42 articles, i és un esforç per incorporar la història de l'independentisme a la història nacional i recuperar alhora aquella part de la història que no ha estat estudiada per l'acadèmia oficial.

Reproduïm un fragment  de la pàgina 11 de les Consideracions de l'autor, que  ajuden a entendre la línia general de treball de l'obra: Durant aquests darrers 40 anys de lluita, els independentistes han patit presó, tortures, exili, marginació, militants morts en combat. Ens han titllat de bojos, de somiatruites, de terroristes, però el temps i la lluita ens han donat la raó. L'esforç ha valgut la pena. En el seu moment vam saber analitzar la realitat de forma correcta, i una tàctica i estratègia encertades, malgrat errors puntuals, ha situat l'independentisme com a força política hegemònica. En aquest sentit la CUP és un referent nacional per a l'Esquerra  Independentista; ha sabut donar cabuda dins els seus rengles diferents sensibilitats amb un denominador comú. Hem sabut ser coherents amb els nostres plantejament polítics, no hem claudicat, hem avançat en les tasques que ens ha plantejat la Història. Per això, cada vegada estem més a prop de la República Socialista dels Països Catalans.

En el pròleg Joan Rocamora fa unes consideracions sobre una memòria més viscuda que escrita; seria el cas del llibre que ressenyo, sobre la memòria dels suposadament vençuts, dels obstinats que no foren vençuts, perquè persistiren en la lluita. Una consideració important que fa el  prologuista  és la del “fil roig” el nexe conductor des del separatisme de l'Estat Català de Francesc Macià fins a l'Esquerra Independentista d'avui.

El text està dividit en tres parts, Records, Fets històrics i aniversaris (12 articles), Biografies ( 21 articles), Ressenyes de llibres ( 9 articles). Trobem articles com, L'espoli del CADCI  (03/03/2009), La Secció Militar del FNC (03/06/2012). A la secció de Biografies, Jaume Fortuny i l'intent d'alliberar Lluís Companys  (10/03/2010), Joaquim Casamitjana i Riqué, un resistent mort a mans de la Gestapo (17/04/2010, Magí Colet: el FNC i la Catalunya resistent (05/02/2010) Fèlix Cucurull i Tey, o la passió per la terra (20/11/2008), Josep de Calassanç Serra (22/12/2011), Quan el passat es fa present: Mait Carrasco i Pastor (07/09/2010).Del darrer apartat de Ressenyes, volem destacar, Apòstols i mercaders: seixanta anys de lluita social a Catalunya (03/02/2013), EPOCA: l'exèrcit a l'ombra (13/05/2010).

El llibre, redactat en un català pulcre, ens fa entrar en el túnel de la història dels darrers cent anys de l'independentisme. És per això un bon exercici per sabent d'on venim i puguem entendre la nostra realitat actual, com a poble i com a Esquerra Independentista.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid