Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengües
"La carta europea de les llengües minoritàries" a l'AN francesa
22/01/2014 Llengua
Assemblea Nacional Francesa Assemblea Nacional Francesa

Aquest dimecres L'Assemblea Nacional francesa discutirà una proposició de llei constitucional per ratificar la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries , 15 anys després de que l'estat francès l'hagi signat, però mai no l'ha ratificat, segons informa Vilaweb Catalunya Nord

La carta està destinada a protegir i a promocionar l'ús de les llengües 'regionals o minoritàries' (en l'ensenyament, els mitjans de comunicació, els serveis administratius, etc), i data de l'any 1992.  Dels 47 Estats Membres del Consell d'Europa, 33 l'han signat i 25 ho han ratificat. L'estat francès la va signar l'any 1999 però mai l'ha ractificat. Això és degut a una  decisió del Conseil constitutionnel de juny de 1999 que va estimar que la carta era  contraria a la igualtat davant la llei de tots els ciutadans d'una banda i a més que 'la llengua de la República és el francès'. (article 2 de la Constitució).

La ratificació de la carta va ser una promesa electoral del President de la República François Hollande a l'Apartat 56 /60 del seu programa electoral ("Je ferai ratifier la Charte européenne des langues régionales ou minoritaires"), i el seu primer ministre, Jean-Marc Ayrault ho va prometre, el passat mes de desembre durant la crisi bretona i via el dipòsit d'una proposició de llei socialista per revisar la Constitució.

Avui aquesta proposició començarà a discutir-se en l'Assemblea Nacional. Podeu consultar aquí , tots els dossiers sobre aquest tema, tant el text presentat com les esmenes, així com el calendari previst . El text estipula que 'la República pot ratificar la Carta' i és completada d'una 'declaració interpretativa' per tenir en compte les objeccions del Consell constitucional.  També podeu trobar en document adjunt a la noticia (pdf, en català) la carta europea de les llengües regionals o minoritàries.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid