Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
7-N
Commemoració del Tractat dels Pirineus, 354 anys de resistència

Avui fa 354 anys de la signatura del Tractat dels Pirineus, el document que manté encara dividits els Països Catalans dins dels estats espanyol i francès

07/11/2013 Política

El 7 de novembre de 1659 es va signar el Tractat del Pirineus, un tractat que va marcar el trossejament de la nació per la voluntat de la monarquia hispànica de cedir els territoris del nord de Catalunya a França a canvi de mantenir les possessions a Flandes.

Per commemorar la Diada de Catalunya Nord, la Federació d'Entitats per la defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes ha organitzat un debat a Perpinyà sobre "Quina via hem de seguir?" que comptarà amb la participació de la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell es farà a les 19h a la Sala Aragó de la Casa de la Vila, a plaça de la Llotja de la capital nord-catalana.

El president de la Federació, Miquel Arnaudies presentarà l'acte i quatre representants d'aquesta plataforma d'entitats faran el balanç de les institucions del territori sobre el català i presentaran unes reivindicacions consensuals: 'Els municipis de Catalunya Nord, el Consell General, el Consell Regional, l’estat i les seves administracions'.

VIA NORD!: Una cadena humana que encerclarà les Institucions

Com cada any, Perpinyà és la ciutat encarregada de tancar de manera oficial el Correllengua, tot coincidint amb la commemoració de la Diada de la Catalunya Nord.  Enguany es torna a reclamar, potser amb més força que mai, esborrar del mapa el Tractat, tot fent una crida a encerclar les institucions nord-catalanes el proper dissabte 9 de novembre, a les 16:59h.

Es tracta de  fer una Cadena humana que encerclarà 'les institucions' per exigir-los que facin el que han promès de fer en favor de la llengua i la cultura catalanes. L'organització acosella apuntar-vos des d'aquesta pàgina.

A més també s'encendrà una estelada d'espelmes gegantina , una vegada s'hagi fet la concentració al Castellet i els parlaments. A continuació es farà la Marxa de Torxes i el concert a la Casa Musical amb els grups Taverners, Lafaille cobla i Orxata Sound Sistema.

Perpinyà no estarà sola aquest cap de setmana...

Tot i que oficialment és Perpinyà l'encarregada de tancar oficialment els actes de Correllengua, aquest cap de setmana i els propers se celebraran diversos actes arreu del país. Només al Vallès, són quatre els Correllengües que tindran lloc, començant per l'acte a Sabadell aquest dijous 7, al Casal Can Capablanca amb la presentació del llibre "I si parlem amb el veí del segon? La independència explicada als indecisos". A Rubí una doble jornada amb l'actuació de Betzuca divendres 8 i activitats diverses tot el dissabte a la plaça del Dr. Guardiet, a Montcada i Reixac la presentació del llibre "La fam i l'orgull. Un país que s'ha aixecat" de Muriel Casals i a Sant Cugat del Vallès la projecció del documental "Són bojos aquests catalans?!" al Casal Popular la Guitza, divendres al vespre, tancaran les activitats vallenques. Destaquem també els actes a Llagostera, amb una emotiva marxa de torxes diumenge al vespre i els que s'esdevindran a Tiana, Sant Vicenç dels Horts, el Poal, Cubelles i Sant Joan de Vilatorrada.

... ni tampoc la resta del mes de novembre

Efectivament, com dèiem abans l'activitat del Correllengua s'endinsarà aquest any més enllà del 9 de novembre. La participació de moltes entitats en l'organització de la Via Catalana, ha fet perllongar la temporada i moltes viles i ciutats celebraran les properes setmanes actes diversos. Aquest és el cas de Lleida, Banyoles, Avià, Arbeca, Arbúcies, l'Eixample Esquerra i Sant Antoni (Barcelona), Canet de Mar, Santa Cristina d'Aro i Alpicat

Per a més informació no us oblideu consultar l'agenda


 

 

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid