Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Bales de Goma
La CUP-AE demana la prohibició de les bales de goma i la dissolució de la BRIMO

L'Associació Stop Bales de Goma ha valorat negativament l’informe lliurat per el Departament d’Interior a la Comissió d’Estudi dels Models de Seguretat del Parlament

24/10/2013 Drets i Llibertats

Els diputats de la CUP-Alternativa d'Esquerres (CUP-AE) ha entrat avui al registre del Parlament les propostes de Conclusió de la Comissió d'Estudi sobre Models d'Ordre Públic en Esdeveniments de Massa. El document, de quinze pagines i 60 punts, aborda tres qüestions que han estat a debat aquests mesos en el si de la comissió: Model policial vigent, marcs d'impunitat efectiva i les bales de goma i la munició policial.

Dissolució de la BRIMO

En matèria de model policial, la CUP-AE demana la dissolució de l'actual Brigada Mòbil (BRIMO) del Mossos d'Esquadra i una reestructuració en profunditat que impliqui una reformulació absoluta del paper de la policia en matèria d'ordre públic. Per l'esquerra independentista s'hauria de capgirar i transformar el model d'ordre públic vigent, fonamentat en sistemes durs, repressius, autoritaris, reactius, rígids i difusos i avançar cap a models sensibles, flexibles, preventius, garantistes i basats en la mediació i la lògica comunitaria. En aquest punt també s'insta al govern a habilitar mecanismes de control parlamentari que supervisin les mesures de control periòdic i avaluació continuada, amb participació directa d’entitats en defensa dels drets humans, en matèria d’ordre públic.

Combatre la impunitat

En relació al marc vigent d'impunitat efectiva es demana a la fiscalia general l’activació de protocols mínims imprescindibles per detectar els casos d'abús policial que contempli orientacions generals d'atenció a les persones afectades, garanties d'una investigació prompta i eficaç i mecanismes de detecció d'ocultació, dilació i falta de col·laboració manifesta amb l'administració de la justícia a l'hora d'esclarir els fets per part dels agents i el Departament d'Interior. La CUP-AE exigeix la completa i triple depuració de responsabilitats -penal,administrativa i política- i reclama l’aplicació de la doctrina internacional de drets humans: reconeixement del mal causat, reparació i rescabalament i garanties de no-repetició, que passen únicament per la prohibició explícita.

En aquest punt també s'insta al Govern i a la Conselleria d'Interior a modificar urgentment el sistema d'identificació dels agents antiavalots, derogant la nomenclatura alfanumèrica del nou NOP i s'implementa un sistema d'identificació únic basat en el TIP, nítidament visible, tant en la part davantera com posterior de l'uniforme policial.

Entre altres també s'insta a que no sol·liciti ni doni suport a cap indult més a agents condemnats en ferm per maltractaments i tortures i que no aboni ni assumeixi els costos de la defensa jurídica dels agents imputats per aquest tipus de delictes.

Prohibició de les bales de goma

Finalment, les conclusions de la CUP-AE insten al Govern de la Generalitat a prohibir "explícitament, sense cap exempció i d'una vegada per totes" l'ús de bales de goma com a munició policial i que aquesta mesura no sigui substituïda per l'autorització de nous estris igual de lesius com els canons d'aigua o els gasos lacrimògens. Les conclusions sentencien que "un país no pot jugar a la ruleta russa amb els seus ciutadans i l'ampli rebuig i oposició que genera hauria de ser suficient raó democràtica per prohibir-ne el seu ús".

La CUP-AE recorda que aquest debat només ha estat possible gràcies a les entitats de suport a les víctimes de bala de goma -Stop Bales de Goma, Ojo con tu Ojo, Rereguarda en Moviment, Alerta Solidària i la Coordinadora Catalana per a la Prevenció de la Tortura- que vole un “país lliure de bales de goma, on mai més cap persona quedi lisiada o mutilada i on mai més cap agent policial rebi l’ordre de disparar una bala perduda que mai sabrà on impactarà”.

Valoració negativa de l'informa del Parlament

L'Associació Stop Bales de Goma ha valorat negativament l’informe lliurat per el Departament d’Interior a la Comissió d’Estudi dels Models de Seguretat del Parlament. Per l'associació no respon a les qüestions plantejades i manifesten que perdut tota la credibilitat.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid