Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria
Ha mort Joaquim Horta, militant comunista, poeta i promotor cultural

El funeral i darrer comiat serà aquest dimarts a les 16.15h al Tanatori de les Corts

16/09/2013 Cultura
Ha mort Joaquim Horta, militant comunista, poeta i promotor cultural Ha mort Joaquim Horta, militant comunista, poeta i promotor cultural

Aquesta nit passada ha mort a Barcelona el poeta i militant comunista Joaquim Horta (1930-2013). 

Horta va ser un autor capdavanter en la poesia de compromís social a Catalunya. La seva obra [entrevista] girava entorn dels àmbits del realisme social dels anys cinquanta, amb tendències existencialistes i influïda, sobretot pel que fa al seu ideari, per les seves versions del rus Vladímir Maiakovski, de qui tradueix, amb Manuel de Seabra, tant la poesia completa (1981-1983) com el seu teatre (1984-1989). Així mateix, va traduïr Mao Zedong, Ernest Hemingway i Laurent de Brunhoff. I va fer incursions igualment en l'assaig, amb obres com Tres notes sobre poesia i música negra (1959). Horta també va treballar en el món de la ràdio, realitzant programes sobre música clàssica i jazz. D'altra banda, cal esmentar la seva col·laboració en mitjans com ara Índice, Inquietud, Bages o El Pont.

Va editar i dirigir, entre els anys 1956 i 1966, la col·lecció Signe, de poesia i assaig, i els Quaderns de Teatre de l'Agrupació Dramàtica de Barcelona. En aquestes col·lecciona van aparèixer, en ple franquisme, obres de J.V. Foix, Carles Riba, Salvador Espriu, Pere Quart, Joan Perucho o Gabriel Ferrater, entre d'altres.

És autor de les obres Home que espera (Frontis, 1957); Paraules per a no dormir (Pedreira, 1959); Poemes de la nit (Sahie, 1955). Balanç d'última hora (Proa, 1974) i Antologia poètica (1955-2003 (Emboscall, 2008), La seva obra ha estat traduida  a l'anglès, francès, italià, neerlandès i portuguès. I més recentment La finestra de la vuitena planta (Galba, 1980).

L'any 1955 va participar en la constitució de la primera cèl·lula de cultura del PSUC i va ser empresonat l'any 1964. El PSUC el va expulsar per la seva postura crítica amb el dirigisme del partit. Tot i això, el 1978 va incorporar-se al comitè de redacció de la revista Nous Hortizonts, l'òrgan del PSUC, i també va ser col·laborador de Tribuna, la publicació del PSUC a Barcelona.

Entrevista en vídeo a Edu3.cat

Condol des de l'Esquerra Independentista

La mort del veterà comunista i activista cultural ha estat seguida de notes de condol i de suport al seu fill, Gerard Horta, docent del Departament d’Antropologia a la Universitat de Barcelona, escriptor i militant de la CUP de Nou Barris.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid