Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Nuclears
Un informe mostra el greu perill que suposen les centrals nuclears d'Ascó i Vandellós

Amb les dades de l'estudi es reivindica el seu tancament, però també s'assenyala que això serà possible "si hi ha una voluntat política que reculli la demanda social majoritària de tancar-les i deixar enrere l’era nuclear".

20/05/2013 Territori

Tanquem Les Nuclears – 100% RENOVABLES, ha elaborat un informe on es mostra el greu perill que suposen les centrals nuclears a Catalunya a partir d'un recull acumulatiu de problemes. Les dades recollides durant 7 anys, d’octubre 2005 a desembre 2012, del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) mostren, segons l'informe, el procés de deteriorament dels reactors amb un total de 221 problemes de funcionament.

Davant d'això, Tanquem Les Nuclears – 100%RENOVABLES reivindica la necessitat i la urgència de promoure un pla de tancament urgent i ordenat dels tres reactors nuclears. Considerem que el tancament és viable de manera immediata, i que existeix experiència de com abordar els aspectes laborals i de gestió dels residus aparellats.

L'entitat puntualitza que les centrals nuclears són innecessàries, però el seu tancament "tan sols serà possible si hi ha una voluntat política que reculli la demanda social majoritària de tancar-les i deixar enrere l’era nuclear".

Zones més degradades pels problemes de funcionament

L'informe remarca que les zones més degradades pels problemes de funcionament d’Ascó I, Ascó II i Vandellòs II són justament les més complexes, delicades i perilloses: l’edifici de control (61 problemes, un 29,8% del total), l’edifici de contenció (50 problemes, un 24,4%) i l’edifici de combustible (23 problemes, un 11,2%).

Entre les causes, destaquen els problemes deguts a activacions “falses”, o per mecanismes que haurien de funcionar i no funcionen, amb un impressionant 59,3% (121 problemes consignats del total de 221). També són molt importants el 4,9% de problemes que es caracteritzen com de deficiències de muntatge o de disseny, quelcom difícil d’entendre en centrals que porten funcionant més de 25 anys i, encara més increïble, els 18 casos (8,8 %) dels problemes causats per incompliment de les Especificacions Tècniques de Funcionament (ETF), un aspecte que qualsevol persona consideraria elemental en uns mecanismes de la perillositat dels reactors nuclears.

L’anàlisi ordenat de les avaries i problemes acumulats mostra unes instal·lacions industrials envellides. La conclusió és que els tres reactors nuclears en funcionament a Catalunya estan molt deteriorats com a resultat del pas del temps i de les pròpies limitacions de la tecnologia nuclear, el que unit a les històries de complicitats i negligències que s’han posat de manifest en cada problema molt greu que s’ha descobert, demostra que la població de Catalunya i dels territoris limítrofs està sotmesa a un elevat perill, que fa prioritari i urgent a curt termini un pla de tancament ordenat d’Ascó I, Ascó II i Vandellòs II.

L’informe es complementa amb una presentació en la web, a on es pot veure la distribució temporal dels problemes d’Ascó I , Ascó II , i Vandellòs II, i el detall de cada estructura dels reactors. Al marge de tota la falsa mística tecnològica que els envolta, els reactors nuclears són tractats com a qualsevol altre mecanisme d’ús continuat.

El total de problemes de funcionament que han tingut les nuclears de Catalunya entre finals de setembre del 2005 i el 31 de desembre del 2012 ha estat de 72 problemes de funcionament d’Ascó 1, 87 d’Ascó 2, i 62 de Vandellòs 2.

Tancament de la central nuclear de Cofrents

Tot just fa un més, centenars de persones s'aplegaven en una nova marxa de protesta contra la central de Cofrents, organitzada per la plataforma Tanquem Cofrents, que agrupa els principals grups ecologistes, així com sindicats i altres organitzacions de la societat civil valenciana. La manifestació, que va ocupar un carril de la carretera i va transcórrer sense incidents, es va realitzar coincidint amb l'aniversari del desastre de Txernòbil.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid