Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
25 d'Abril
Milers de persones participen en el 25 d'Abril malgrat l'amenaça de pluja

Unes 25.000 persones participaren ahir a València en la tradicional manifestació del 25 d'Abril a València amb el procés independentista al Principat i el finançament com a teló de fons.

28/04/2013 Drets i Llibertats

Ahir mateix i com és habitual des d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) es va organitzat la tradicional manifestació pels drets nacionals que va recórrer alguns dels principals carrers de la ciutat de València. La manifestació estava convocada a les sis de la vesprada, tot i que va començar mitja hora més tard.

Malgrat l'amenaça de pluja i les dificultats per desplaçar-se a la capital de moltes persones, fruit dels efectes de la crisi econòmica, la manifestació va reunir unes 25.000 persones, segons els organitzadors. La marxa va transcórrer sense incidents remarcables des de la plaça Sant Agustí fins el Parterre, on es van realitzar la lectura dels parlaments. El fons polític de la reivindicació per part d'Acció Cultural ha estat enguany la reivindicació d'un finançament just per al País Valencià.

 

L'EI suma 5.000 persones en el seu bloc

Unes 5.000 persones s'han aplegat en el bloc independentista. Amb el lema “Des de la unitat popular construïm els Països Catalans. Unides som més fortes” la convocatòria unitària d'Endavant (OSAN), de la COS, d'Arran, del SEPC i d'Alerta Solidària ha permés reunir el sector més nombrós i combatiu de la manifestació. Val a dir que la convocatòria també va contar amb l'adhesió de l'MDT tot i no aparéixer directament a la pancarta del bloc. Abans de l'inici de la manifestació, a la plaça de Sant Agustí ha tingut lloc l'acte polític de l'EI, en el que hi ha hagut dues intervencions: la de Santi Gasó, de la Plataforma d'Afectades per les Hipoteques de Burjassot (l'Horta), i la de Vanessa Albelda, del grup promotor de la CUP de València, qui ha anunciat que el proper 11 de maig es presentarà públicament a València el nucli local de la CUP. En aquest acte també s'ha recordat la Trobada de Casals, Ateneus i Centres Socials dels Països Catalans que està tenint lloc a Benimaclet (València) aquest cap de setmana i la importància d'aquests espais per a la difusió del pensament crític i l'organització dels moviments populars. Finalment, la militant de l'assemblea de l'Horta d'Endavant (OSAN), Imma Milan, ha sigut l'encarregada de llegir el manifest unitari de l'EI per a aquest 25 d'abril, un escrit amb el qual es reivindica la proposta de l'alternativa socialista davant el sistema capitalista i es reafirma el compromís del moviment amb la independència del Països Catalans sense cap renúncia. També s'hi ha celebrat l'èxit de la convocatòria d'Enllaçats per la llengua i s'ha saludat el naixement de la iniciativa Som Països Catalans. L'EI ha caminat en tot moment rere una estelada gegant i ha completat el recorregut sense cap incident. El calendari de mobilitzacions ja té una nova cita dimecres vinent: serà 1r de maig, dia internacional de la classe treballadora, i l'EI ha convocat a participar-hi a València amb el Bloc Unitari Anticapitalista.

La jornada va acabar amb el concert a l'auditori de Burjassot (l'Horta) amb At Versaris, Orxata Sound System i Fermin Muguruza, que va tindre un record emocionat per al company Guillem Agulló, assassinat pel feixista Pedro Cuevas tot just fa vint anys.

 

El 25 d'Abril des d'Alacant

La plaça del 25 de maig, que recorda les centenars de víctimes dels bombardejos feixistes sobre Alacant, acollí el dissabte 27 d’abril les activitats reivindicatives en motiu del 25 d’abril organitzades per la Comissió Abril, integrada pels Joves d’Elx per la Llengua, el Col·lectiu Saginosa d’Ibi (l'Alcoià) i el Casal Popular Tio Cuc d’Alacant.

A les 11:30 del matí començaren les activitats que reuniren més d'un centenar de persones; en primer lloc 56 llibres plenaren el mapa de la nostra màtria lingüística, els Països Catalans, seguint la proposta de la iniciativa "Som Països Catalans"; una part dels 56 llibres arreplegats nodriran la nova biblioteca de cultura popular del Casal Popular Tio Cuc, i una altra part marxaran a altres biblioteques del país que també han participat d’aquesta activitat entre el 23 i el 27 d’abril.

Les danses de la Foia de Castalla i els Nanos de Callosa d’En Sarrià ompliren la plaça de cultura popular viva, alegre, captivadora, arrel de la cultura valenciana que també està present al sud del País Valencià. Malgrat els intents de despersonalitzar Alacant, la Comissió Abril demostrà que el sud és una realitat dinàmica, que no abandona ni els seus orígens ni la seua identitat.

A més de la cultura popular, la Comissió Abril realitzà dos parlaments; en el primer d’ells, es denuncià la dramàtica situació a què ha abocat el capitalisme a les treballadores del sud del País Valencià, una realitat amarga d’atur, precarietat, desigualtat, misèria i privatitzacions; així mateix, es reclamà la necessitat de construir una alternativa social i econòmica fonamentada en el bé comú, i no en el benefici i l’explotació. En el segon, les integrants de la Comissió Abril reivindicaren la unitat de la llengua i la cultura catalanes, com a instruments oberts, integradors, útils i necessaris tant per a comprendre el nostre passat com per a construir un futur de persones lliures.

La Muixeranga, l’himne nacional del País Valencià, tancà l’acte a la plaça i donà inici a la cercavila que recorregué els carrers del barri del Mercat, fins arribar als locals del Casal Popular Tio Cuc, on finalitzaren els actes amb una picadeta popular.


Gandia, Sueca i Xàtiva

D'altra banda, la manifestació juvenil organitzada per Arran, i l'homenatge a l'escriptor Joan Fuster a Sueca, es sumen al seguit d'actes que es realitzaren amb motiu de la Diada. Malauradament,  el tradicional homenatge als maulets que es realitza tots els anys a Xàtiva no es va poder realitzar per la pluja.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid