Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
El TSJC obliga a introduir el castellà a tota la classe si un sol alumne ho demana

La decisió del TSJC, amb data de 6 de març, dóna la raó a 10 famílies que havien demanat l'escolarització en castellà per als seus fills a finals de 2012

11/04/2013 Llengua

 

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga a introduir el castellà a la classe de l'alumne que ho demani. D'aquesta manera, el TSJC confirma la resolució del 3 de gener passat que demanava a Ensenyament "adoptar les mesures necessàries perquè els seus fills rebin un ensenyament conjunt en les dues llengües oficials, de manera proporcionada i sense desequilibris entre si", però ara matisa que afecta tota la classe de l'alumne en qüestió.

Segons la sentència, només que hi hagi un alumne que ho reclami, les classes s'hauran d'impartir en castellà: "El sistema ha d'adaptar-se tota la classe (o unitat escolar) de la qual forma part aquest alumne. El que s'ha acordat afecta l'alumne juntament amb els seus companys".

La decisió del TSJC, amb data de 6 de març, dóna la raó a 10 famílies (cinc de la demarcació de Barcelona, tres de Tarragona i dos de Girona) que havien demanat l'escolarització en castellà per als seus fills a finals de 2012. Aquesta resolució ratifica la decisió del Suprem de finals de febrer, que instava a la Generalitat a "procedir a la sencera transformació" del sistema d'ensenyament per introduir l'espanyol en les aules.

La proporció entre català i castellà ha de ser “equitativa i sense desequilibris”, segons es desprèn de la resolució del TSJC. La decisió, a més a més de donar la raó a aquestes 10 famílies que han demanat l'educació en castellà per als seus fills, també ordena al Departament d'Ensenyament que "prengui totes les mesures necessàries per adaptar el sistema d'ensenyament lingüístic" . De fet, la sentència de febrer d'aquest mateix any ja introduïa la figura dels "condeixebles". És a dir, que s'ha d'adoptar l'espanyol a la classe, el curs i col·legi de l'alumne que ho sol·liciti.

Atenció personalitzada sense validesa

Després de la sentència del Suprem, el matís del TSJC cobra encara més importància: l'atenció personalitzada que donava el Departament d'Ensenyament a aquells alumnes que demanin ser educats en espanyol no té validesa, ja que suposaria separar els estudiants per raó de llengua.

A partir d'ara, l'ensenyament en castellà ha de ser per a tota la classe i no només per a la persona que ho sol·liciti. Per si fos poc, la decisió coneguda ahir també recorda que el Suprem ja va establir el juny de 2012 el dret de l'alumne "a rebre l'ensenyament en la seva llengua habitual, ja sigui aquesta el català o el castellà", a més de subratllar que "l'atenció individualitzada en castellà condueix a una situació de discriminació pràcticament idèntica a la separació en grups classe per raó de llengua habitual".

Oposició del Govern

“La llengua d'una classe no es pot canviar perquè un pare ho demani”, va declarar ahir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, en una compareixença urgent, programada un cop coneguda la decisió judicial. Rigau ha defensat la validesa de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) per sobre dels dictàmens judicials i ha declarat “No contemplem la possibilitat d'executar aquesta resolució en els seus propis termes”.

Per tant, l'executiu català defensa que les peticions individuals de famílies catalanes no canviïn l'idioma amb el que s'ensenya a l'escola. “La llengua d'una aula no pot canviar perquè un sol alumne ho demani. La voluntat d'un pare no pot incidir sobre el programa i el projecte sol·licitat per la resta de famílies”.

La Generalitat va voler deixar clar ahir, tot just unes hores després de conèixer-se la sentència, que l'atenció personalitzada és l'únic que admet per garantir el castellà a aquells pares que ho demanin. La consellera va recordar ahir que la LEC deixa clar en quines franges d'edat les famílies poden sol·licitar per als alumnes una atenció individualitzada en castellà, a més de destacar que el projecte lingüístic de cada centre no és una qüestió que es pugui canviar “d'un any per l'altre”.

Mobilitzacions

Avui hi ha convocades les primeres protestes a favor de l'escola en català. Una d'elles serà la protagonitzada per la CUP de la Garriga que pariticiparà en una concetració unitària convocada per Somescola.cat a les set de la tarda a la Plaça de l'Esglèsia de la Garriga. Somescola.cat ha fet una crida a desobeir la sentència del TSJC. La CUP també ha emès un comunicat on es declara insubmisa a la sentència del TSJC.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid