Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Tanquem els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE)!

...o com el populisme punitiu està convertint els CIE en els Guantànamos europeus, on els esclaus del règim neoliberal agonitzen.

Divendres passat, la CUP de Valls va presentar una moció al plenari de l’Ajuntament per a instar a la Generalitat de Catalunya a posicionar-se en contra de l’existència dels Centres d’Internament per a Estrangers i a actuar en conseqüència, demanant al Govern de l’Estat que els clausuri, i per a instar a l’Ajuntament de Valls a demanar al Parlament i al Govern de la Generalitat de Catalunya a no privar mai més de llibertat persones només per la seva situació administrativa irregular.Vam exposar de forma clara i pedagògica les greus situacions d’injustícia que pateixen els interns, encoratjant a la resta de regidors i regidores a ser valentes i que s’oposessin a aquestes immoralitats i injustícies socials, la moció no es va aprovar, amb els vots en contra del PP i el PSC, l’abstenció de CIU, i els vots a favor de la CUP i ERC, l’alcalde no va fer valer el seu vot de qualitat per a fer prosperar la moció. De forma desconcertant, els arguments que van donar els partits per no votar a favor de la moció van ser excuses per fugir del pas i no acceptar la crua realitat, no reconèixer que els CIEs s’estan convertint en els Guantanamos europeus, i permetent que aquest racisme institucional sigui la formula per a treure’s de sobre els pobres més pobres, els que ni tan sols poden defensar els seus drets, i els són privats només pel fet de no anar documentats, els nous esclaus del règim neoliberal. De forma desconcertant, tancant els ulls a les tortures i tractes inhumans, cruels i degradants dels processos migratoris.

Des de la CUP ho tenim clar, i treballarem per al tancament dels CIE i per a evitar qualsevol política punitiva que maltracti a les persones, siguin del color que siguin, vinguin d’on vinguin, tinguin papers o no, perquè per davant de tot som, tots i totes, persones i ens mereixem uns drets i un respecte.

A l'Estat espanyol hi ha 8 CIE. Depenen del Ministeri d'Interior i serveixen, segons la definició oficial, com a espai públic sense caràcter penitenciari on es reté de manera preventiva als estrangers sotmesos a expedient d'expulsió del territori. En aquestes instal·lacions, ja esteses per tota la Unió Europea, la normativa és poc coneguda, opaca. No ajuda que els mitjans de comunicació tinguin un difícil, per no dir, pràcticament impossible accés a l'interior. Malgrat aquesta manca de transparència, són diversos els casos que han sortit a la llum pública de denúncies de maltractaments, privació de drets bàsics i, fins i tot, morts en circumstàncies encara ara no resoltes.

De fet, quan ha passat un any de la mort d’Idrissa Diallo, persona retinguda al CIE de Barcelona, encara avui no s'han depurat responsabilitats, malgrat la mobilització ciutadana i l'atenció mediàtica en contra de l'existència d'aquests centres. Segons han
denunciat advocats i moviments socials, l’únic dret limitat d’aquestes persones, per l’ordenament jurídic actual, és el de la lliure circulació, la resta de drets els tenen tots reconeguts i han de quedar garantides la integritat física i psicològica, la salut, l’assistència jurídica i social, la comunicació sense impediments i respectant el dret a la intimitat, al coneixement i a unes instal·lacions dignes, repetides denúncies constaten que això no és així.

Per a la CUP, la creació d'aquests centres és una pràctica de racisme institucional que atempta contra el dret a la lliure circulació i, a més, no estan dotats d'una regulació pública que pugui ser sotmesa a control, com a exemple, el Síndic de Greuges va intentar visitar el CIE de la Zona Franca amb motiu de diverses queixes i denúncies rebudes, i no se li va permetre l’entrada. I la situació s'agreuja en saber que els CIE podran estar controlats a partir d'ara per empreses privades de seguretat, amb el què encara es fa més difícil tenir coneixement de si es garantiran els drets humans a l'interior d'aquestes instal·lacions.

La normativa actual, basada en un populisme punitiu, on els més pobres són els més castigats, atempta deliberadament contra els drets humans i deixa en una situació d'extrema vulnerabilitat a aquelles persones que ja arriben a un nou país amb un alt risc de patir exclusió social pel sol fet de no tenir ni habitatge ni feina. Per la CUP aquestes situacions són inadmissibles, i ja sigui des de dins de les institucions, ja sigui des del carrer, les denunciarem i treballarem perquè s’aturin.

Sobren raons.... obrim els ulls i tanquem els CIE!

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid