Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
9 d'Octubre
El País Valencià prepara la Diada Nacional

Els moviments i organitzacions independentistes del País Valencià preparen la Diada en aquest nou curs polític que comença

04/10/2012 Política

Com tots els anys, el 9 d'Octubre, es celebra la Diada Nacional del País València en què es commemora la cita històrica de l'entrada de les tropes catalanes a la ciutat de València, al comandament de Jaume I, l'any 1238 segons ens expliquen les cròniques.

Els moviments i organitzacions independentistes del País Valencià preparen la Diada en aquest nou curs polític que comença. D'una banda el Correllengua, a l'igual que altres anys recorre el territori valencià, una festa lúdica i reivindicativa per la llengua i els drets nacionals que any rere any es realitza a diverses comarques del País Valencià i que aplega nombroses activitats tot acabant en la manifestació del 9 d'Octubre a València.

Gandia

Dins l'esmentat Correllengua una parada obligatòria és Gandia, on el proper divendres, 5 d'octubre, des de la Fundació Casal Jaume I de la Safor-Valldigna i ACPV s'organitzaran les activitats corresponents al Correllengua amb jocs populars i tallers per als xiquets i xiquetes.

Per donar pas a les huit de la vesprada a la tradicional cercavila de cultura popular que arranca des del mateix Casal i recorre alguns dels principals carrers de la capital de la Safor i que contarà amb les actuacions del Grup de danses Roda i Volta, la Muixeranga de la Safor, la Muixeranga de Pego (Marina Alta), la Colla de Dimonis “Fem fredat” de Simat (la Safor), la Colla de Dolçainers i Tabaleters de la Safor i la Xaranga “El Rebrot”.

Acabada la cercavila, la jornada tindrà la cloenda amb un sopar popular i amb el concert de Toni de l'Hostal, Obrint Pas, que actuarà en acústic i Alterkat.

Val a dir que tradicionalment la cercavila conta amb la participació de l'esquerra independentista saforenca, amb les organitzacions Arran, Endavant-OSAN i Independentistes de la Safor.

Alcoi

També la capital de l'Alcoià acollirà actes del Correllengua en aquest any Fuster. La flama del Correllengua recorrerà la ciutat el proper dissabte, 6 d'octubre, on eixirà en cercavila des de l'ajuntament fins la “Glorieta”, acompanyada per la Cucafera i els gegants i nanos del grup de Sant Jordi, dels balladors i balladores del “Carrascal” i pels dolçainers i tabaleters dels grups “Barxell”, “La cordeta”, “La degollà”, “Sant Jordi” i “Sol major”.

Tot i que aquests actes no seran els únics que es donaran a la comarca de l'Alcoià amb motiu de la Diada nacional, ja que a l'igual que en molts altres pobles, els col·lectius locals organitzen també actes reivindicatius, com és el cas de Banyeres de Mariola (l'Alcoià), on el Col·lectiu Serrella, que ha celebrat recentment el 15 aniversari de la seua revista, “Barcella”, organitzarà un sopar i una festa commemorativa de la Diada el proper divendres, 5 d'octubre.

Manifestació a València

Com és tradicional, els actes del Correllengua finalitzen a València, amb la manifestació que recorre alguns dels principals carrers de la capital de l'Horta, convocada per la Comissió 9 d'Octubre. Manifestació que compta amb la convocatòria realitzada per l'Esquerra Independentista, que portarà per lema en el seu bloc “Independència, Socialisme, Feminisme”, aquest bloc estarà format per l'organització juvenil Arran, Endavant-OSAN, els sindicats SEPC i la COS, i l'organització antirepressiva Alerta Solidària.

Participació de “Nosaltres els Fusterians”

Enguany si més no, la marxa reivindicativa contarà amb la presència d'un nou protagonista, i és la participació amb pancarta pròpia de la iniciativa “Nosaltres els fusterians”, que aplega ERPV, PSAN, SI i MDT, que tot i participar any rere any serà la primera vegada que ho facen sota la meixa pancarta. El lema utilitzat pels “fusterians” serà “Contra l'espoliació i l'explotació. Junts per la independència”, i així ho han fet palés a través del manifest que utilitzaran a la Diada Nacional.

La campanya “Nosaltres, els Fusterians”, és la iniciativa que han engegat aquestes organitzacions per a difondre el pensament polític de Fuster durant aquest 2012, any en què se celebra el 50 aniversari de la publicació de 'Nosaltres, els Valencians' i el 'País Valenciano'.

Des de les quatre forces s'estan realitzant tot un seguit de presentacions arreu del país, però també es participa en altres campanyes coma ara la de “No vull pagar” d'insubmissió als peatges, o el recolzament a la jornada contra la tortura a València, en què es va commemorar els 20 anys de l'”Operació Garzón” contra l'independentisme català.

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid