Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Conviure amb els símbols opressors
19/07/2012 Hemeroteca
Julia Cuéllar Gisbert, historiador i militant de la CUP de Mataró Julia Cuéllar Gisbert, historiador i militant de la CUP de Mataró

Superar l’amnèsia

Què passa quan els veïns exhibeixen un símbol que representa la negació dels teus drets socials i nacionals? Doncs, malgrat el criteri de Maquiavel de “no irritar a l‘enemic”, tinc molt clar que això és el resultat d’una anomalia històrica que cal combatre amb les armes de la raó.

- D’acord, tu penja la bandera espanyola al teu balcó. No seré pas jo qui et digui què has de fer. Però sàpigues que a les nostres institucions aquest és un símbol imposat per la força de les armes i, tot i els canvis cosmètics, és la mateixa que bandera portaven les tropes d’ocupació de Franco junt amb l’esvàstica nazi i la feixista italiana.

El desenllaç de la transició, pactada entre els franquistes i les cúpules de l’esquerra, normalitzà allò que a altres països democràtics seria impensable. L’amnèsia i la impunitat, junt amb la desídia i la por són els llocs comuns sobre els quals s’ha edificat la societat catalana dels últims trenta anys.

Els Països Catalans a diferència del Regne d’Espanya, són un projecte nacional volitiu, en construcció i que necessita el concurs majoritari de la població resident en aquests territoris, per això:

- Estic disposat a respectar i defensar la llibertat individual de tots els espanyols que residiu a casa nostra sempre que respecteu la sobirania del poble català i rebutgeu la interferència de poders o tribunals estrangers.

“No ofendre a ningú”?

L’immobilisme no casa amb la raó, per això davant de la revifalla del nacionalisme espanyol cal moure fitxa. Abraçar la identitat i els símbols espanyols (tal com proposen el PP, PSOE, C’s o PXC) o fer-se l’orni i treure-hi ferro (com proposen CiU i ICV) són postures que anul·len el desvetllament nacional català.

Lluny del patriotisme dels santpolencs, els representants de CiU de Mataró diuen que no volen ofendre ni anar en contra dels sentiments de ningú i, per això, ara que governen a la ciutat i depenen dels vots del PP i del PSOE, es neguen a retirar la bandera espanyola, tal com els demanava la CUP. Els arguments de CiU de Mataró s’escuden en els sentiments individuals d’una part de la ciutadania per a justificar la renúncia dels drets nacionals. Perquè l’objectiu no és pas que l’Ajuntament edevingui una mena de Nacions Unides on tothom es pugui sentir com a casa i penjar la seva bandera, sinó fer visible la submissió catalana a l’Estat espanyol.

- Alcalde, regidors i regidores de CiU de Mataró: cap sobiranista conseqüent ha d’acceptar que els símbols dels poders opressors presideixin les nostres institucions. Altrament, amb la seva postura, vostès actuen com a cavall de Troia al servei de l’espanyolisme.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid