Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura Popular
"festes.org" busca micromecenes pel primer llibre de les festes de foc del país

L'espai de referència a Internet sobre celebracions festives populars i tradicionals catalanes, ha decidit fer el salt al paper.

14/06/2012 Cultura

"festes.org" editarà el primer llibre centrat en les festes de foc del país, des de les fogueres de Sant Joan a les baixades de falles dels Pirineus, des de les falles valencianes als focs aromàtics de Nadal i Reis, passant pels foguerons i barraques de Sant Antoni, els ritus religiosos del Foc Nou de Pasqua, la Vetlla de Montserrat o les enceses de torxes i espelmes reivindicatives de l’Onze de Setembre.

Per finançar-ho, utilitzarà el sistema de micromecenatge que ofereix la plataforma Verkami, que permet gestionar la col·laboració de totes aquelles persones i entitats que estiguin interessades en comprar el llibre a l’avançada. Els promotors de la iniciativa s’han proposat aconseguir, fins al 9 de juliol, els 7.500 euros que val imprimir el llibre, de 256 pàgines amb dos centenars de fotografies per admirar i captivar-se de la bellesa d’un element tan sorprenent com és el foc, i que ha meravellat l’home durant generacions.

 

El llibre sortiria abans de Nadal

Cal remarcar que, en la primera setmana de vida del projecte a Verkami, festes.org ja ha aconseguit 2.430 dels 7.500€ que s’havia proposat. Si la campanya té èxit, el llibre sortirà d’impremta cap a finals de novembre, i l’exemplar (o exemplars) sol·licitat s’enviarà directament a cadascun dels micromecenes just abans de Nadal, convertint-se en un regal ideal per a qualsevol amant de la cultura popular i tradicional.

Joan Salvat-Papasseit va escriure “No hi haurà festa si el foc no és alt”. Conscients d’aquesta relació, el Calendari de festes amb foc vol donar a conèixer les festes populars catalanes que tenen el foc com a element destacat. Festes singulars, increïbles, moltes d’elles encara desconegudes, on el foc serveix per coure aliments, per jugar, per purificar, per cremar i deslliurar-se de tot allò que no es vol veure més, per fer bulla i gresca al seu voltant, però també festes íntimes, solemnes, on el foc serveix per il·luminar el pas en la foscor, per escalfar-se o per vetllar imatges sagrades.

El llibre tindrà una mida de 240 mm x 167 mm, lligat amb fil, enquadernat en tapa dura, portada de teixit i paper estucat, i més de 200 fotografies per admirar la bellesa d'un element tan sorprenent com és el foc. L’objectiu inicial és fer un primer tiratge curt, en edició numerada i limitada d’entre 500 i 1.000 exemplars.

El llibre no inclourà les festes amb pirotècnia, una modalitat de foc que, per la seva profusió, es mereix que se li dediqui un volum sencer –que, si tot va bé, serà el segon projecte d’aquesta col·lecció de llibres.

 

L'espai degà a Internet sobre cultura popular

festes.org és l'espai degà a Internet sobre cultura popular, fundat el 1999. De llavors ençà, ha documentat i contribuït a la difusió de més de 2.000 festes d'arreu dels Països Catalans, té indexats més de 4.000 enllaços relacionats amb la temàtica, acull gairebé 500 articles de més de 300 especialistes en cadascuna de les matèries del folklore català, i fa referència a més de 1.200 llibres. Amb més de 800 visites diàries, amb els anys s’ha convertit en un dels espais web de referència a la xarxa en matèria de festes populars i tradicionals.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid