Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Setge policial
La policia blinda Barcelona per la cimera del BCE

La policia espanyola ha detingut 17 persones i n'ha negat l'entrada a Catalunya a unes 43 més

02/05/2012 Drets i Llibertats

Barcelona blindada en nom del capital. La cimera del Banc Central Europeu que se celebra del 2 al 4 de maig manté la capital catalana en estat de setge: encerclada i acordonada per Mossos d'Esquadra, Policia Nacional espanyola i Guàrdia Civil, que col·laboren conjuntament per garantir la celebració plàcida de la trobada dels membres del consell executiu del Banc Central Europeu i els governadors dels bancs centrals dels països de l'eurozona.

I se'n ressent tot el país, ja que el govern espanyol manté suspesa, a petició del conseller Felip Puig, la lliure circulació de persones, amb la qual cosa des de dissabte han tornat els controls exhaustius a la frontera estatal, el reforçament dels passos fronterers de la Jonquera, Portbou, Puigcerdà, Camprodon, Les i Canfranc i l'increment dels controls als aeroports del Prat i de Girona. S'aturen tots els vehicles per impedir l'entrada d'"antisistema violents" -sobretot provinents d'Itàlia i Grècia, assenyalen- que puguin obstaculitzar la plàcida celebració de la cimera.

3.500 agents de la Policia espanyola i la Guàrdia Civil

El dispositiu de seguretat previst per aquests dies arriba a un desplegament de 8.000 agents: 4.500 mossos d'esquadra, 2.300 agents de la policia espanyola i 1.200 de la Guàrdia Civil; una previsió, la del Ministeri de l'Interior, superior a l'establerta fa uns dies, que era de 2.000 agents entr els dos cossos policials. Els 8.000 policies es coordinaran des de dos centres: els Mossos es faran càrrec de la seguretat al carrec i els altres de la vigilància del perímetre on es realitza la reunió dels líders del BCE.

El preludi a aquest macrodesplegament es va poder viure pel 1r de Maig a Barcelona, amb un operatiu policial insòlit en una manifestació.

Controls a la frontera: 17 detinguts i 43 persones sense poder entrar

En les primeres 104 hores del restabliment dels controls fronterers, la policia espanyola ha negat l'entrada a 43 persones i n'ha detingut 17 a la frontera administrativa. Tot i així, no la policia no ha concretat si els detinguts eren "antisistema violents", sinó que simplement s'ha limitat a dir que atura gent d'aparença "sospitosa".

Més de 242.423 persones han estat controlades en la seva entrada al territori estatal i, en total, la policia ha destinat prop de 1.300 agents a la Jonquera, Port Bou, Puigcerdà, Camprodon, Les, Canfranc i als aeroports de Barcelona i Girona. En el dispositiu hi han participat agents de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres especialitzats en la detecció de documents falsos, que han comptat amb mitjans tècnics específics per analitzar diferents tipus de documentació personal.

El Tractat de Schengen estableix que la lliure circulació de persones pel continent europeu es pot veure temporalment interrompuda en cas d'"una seriosa amenaça a l'ordre públic o a la seguretat interior". Un fet que no es dóna en una trobada del BCE, que és mensual. En aquest sentit, Frankfurt, seu habitual de les reunions del BCE, no efectua mai cap canvi en els controls fronterers d'Alemanya.

Retingut un periodista de Llibertat.cat

En els controls de la Jonquera la policia espanyola va retenir un periodista de Llibertat.cat que s'hi trobava fent fotos. Els agents el van obligar a esborrar el material registrat tot i que es va identificar com a periodista. A més, se li van dirigir en castellà en tot moment malgrat parlar només català i francès i fins i tot li van demanar que ell també parlés castellà, cosa que no van aconseguir.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid