Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
29-F
Milers d'estudiants fan vaga i es manifesten contra les retallades

La PUDUP encapçala la manifestació unitària del migdia sota el lema "No pagarem la seva estava, salvem la universitat pública"

29/02/2012 Educació
Jornada de vaga a l'ensenyament públic dels Països Catalans contra les retallades en educació. Milers de persones, estudiants de secundària, universitaris, professors i la resta de membres de la comunitat educativa, fan vaga aquest dimecres contra les retallades. 13 són les manifestacions que hi ha convocades arreu del territori català per aquest migdia, i només a Barcelona es manifesten 50.000 persones, segons el Sindicat d'Estudiats dels Països Catalans (SEPC).

La manifestació de Barcelona, convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), se celebra sota el lema "No pagarem la seva estava, salvem la universitat pública" i talla la Gran Via de Barcelona, la plaça Universitat i i els carrers circumdants.

Talls de trànsit

Els efectes de la vaga s'han començat a notar ben d'hora al matí, com a prèvia a les multitudinàries manifestacions que recorren les ciutats del país. A Barcelona els estudiants han començat la manifestació del migdia tallant la Diagonal de Barcelona al tram de la Zona Universitària, i avançant per aquesta via cap a la plaça Universitat on a quarts d'una ha començat la marxa.

Protestes a la UAB

Les protestes a la Universitat Autònoma de Barcelona han començat a primera hora del matí. Els estudiants s'han concentrat a la plaça Cívica per preparar-se per a la manifestació del migdia i poc després de les set del matí alguns dels concentrats han bloquejat l'accés al recinte de l'estació dels Ferrocarrils. Per fer-ho han utilitzat des de contenidors fins a material d'obra. Un altre grup ha tallat la circulació de l'AP-7 durant uns 15 minuts.

D'altra banda, d'altres estudiants han interromput a les 07.40 hores el servei de trens de les línies S-5 i S-55 dels Ferrocarrils de la Generalitat, que són les que connecten la UAB amb Barcelona i les poblacions del Vallès, acció que ha obligat a tallar el servei entre les estacions de Sant Quirze del Vallès i Bellaterra. El servei s'ha reprès a les 08.15 hores, quan els estudiants s'han retirat amb la condició que els trens no paressin a l'estació de la UAB, cosa que la companyia ha acceptat.

Retallades que sentencien a mort l'educació pública


Les universitats públiques catalanes han patit, en els darrers mesos, importants retallades del pressupost que reben de la Generalitat de Catalunya, del País Valencià i de les Illes. Amb el pretext de l'austeritat i la crisi, els centres públics han patit captació de capital privat, supressió d'oferta acadèmica, fusió entre universitats, augment de taxes universitàries, massificació de les aules, tancament biblioteques, externalització de serveis, reducció de plantilla, etc.

Segons posa de manifest la CUP, que ha donat suport a la vaga, els mateixos responsables polítics que promouen les retallades apareixen vinculats a fundacions privades dedicades a la docència i recerca que reben milions d’euros de subvencions públiques. A més, denuncia que incorporar els criteris economicistes a la gestió dels espais educatius "és la incorporació de la visió neoliberal de fer negoci amb els drets socials". "Denunciem el desmantellament que està vivint la universitat pública i exigim la paralització de les mesures encaminades a retallar el futur dels centres d’educació", sentencia, i assegura que l’única solució és obrir immediatament un procés democràtic i participatiu de reflexió i anàlisi sobre el rumb de la universitat i avançar cap a la construcció d’una universitat de totes i per a totes.

De la seva banda, la la PUDUP, que agrupa professors, estudiants i membres del PAS de les universitats de Catalunya, considera que "davant d'aquest ferotge i salvatge atac a la universitat pública" cal realitzar una vaga general d'universitats que s'emmarca en un període de mobilització i lluita constant per denunciar "el desmantellament que està vivint la universitat pública".

El SEPC anima a tota la comunitat educativa a fer vaga i a posicionar-se a favor de la lluita per un ensenyament públic i de qualitat. A més a més se solidaritza amb els estudiants que al llarg de les mobilitzacions "han patit la política repressiva de les autoritats mentre defensaven els seus drets i condemnem tals accions opressores que suposen la mostra, un cop més, de la manca de llibertat ja existent en l'estat espanyol".
Valora
Vídeos
#ocupemelrectorat #upf #29f
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid