Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Treball
La lletra petita de la macroretallada de Rajoy i el paper de CCOO i UGT

Analitzem les mesures més polèmiques de la retallada del govern espanyol i què signifiquen les negociacions entre CCOO i UGT amb la patronal

09/01/2012 Laboral
El govern espanyol va aprovar el passat 30 de desembre un paquet de mesures per estalviar 8.900 euros. Llavors Llibertat.cat ja va informar de l’abast de la retallada, amb un salari mínim igual de mínim, més hores pels funcionaris amb el mateix sou, pujada d’impostos, aturada d’ajuts a la dependència, lloguers més cars pels joves, etc.

Ara desgranem, de la mà de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), l’abast detallat de què significarà la retallada pels treballadors.

Mesures més destacades:

- Congelació del Salari Mínim Interprofessional pel 2012, en 641.40€ mensuals (en 14 pagues)
- Supressió de l’ajuda al lloguer d’habitatge, de 210 euros, a joves.
- Nova congelació salarial pels i per les treballadores públiques (a banda de la reducció i/o eliminació de les pagues extra)
- La taxa de reposició de places en el sector públic serà zero excepte per a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. Per sanitat, ensenyament i inspecció d’Hisenda se situarà en el 10%.
- Es paralitza la llei de dependència. Se suspèn durant un any la incorporació de nous beneficiaris.
- Retallades en sanitat. Privatització de més serveis. Eliminació de medicaments de les llistes subvencionades. Copagament i repagament, etc.
- Retallades en R+D+I.
- Retard de la prolongació a 4 setmanes del permís de paternitat (almenys fins al 2013).
- Retallades a RTVE i tancament de mitjans públics de comunicació en català.
- Retallades i augment de preus a RENFE i a la resta dels transports públics.
- Augment de l’IBI.
- Augment de l’IRPF i sobre les rendes del capital però amb coneixement. A grans trets, les rendes salarials hauran de pagar una mitjana de més de 4.100 euros l’any, mentre que les rendes del capital de mitjana, només hauran de pagar 1.250 euros de més.
- No es toca l’impost de societats.

Ocupació pública:

- Se suspèn l'aprovació de les Ofertes d'Ocupació pública en les Administracions Públiques i Organismes Públics, sense perjudici de les convocatòries anuals per a l'estricta reposició d'efectius derivats de jubilació, incapacitat o defunció del titular, quan es jutgi necessària la seva cobertura. Aquesta mesura provocarà la destrucció de llocs de treball públic.
- Es prohibeix l'ingrés de nou personal al servei de les Administracions Públiques i el Sector públic, sota qualssevol forma o modalitat contractual.
- La creació de nous programes o implantació d'activitats no implicarà l'ingrés de nou personal, en aquest cas l'entitat afectada podrà realitzar reassignacions d'efectius, comissions de serveis i mesures d'efecte equivalent per atendre aquesta necessitat.
- S'amortitzaran els llocs de treball que suposin duplicitats funcionals. A aquests efectes es consideraran inútils els llocs de treball que no figurant en les Relacions de Llocs de treball estiguin servits per personal laboral temporal. Més destrucció de llocs de treball.
- No es convocaran procediments en curs de consolidació d'ocupació temporal i quedaran sense efecte els procediments de tal naturalesa que no comptin amb llista d'admesos.

Retribució dels funcionaris:

- Se suspèn l'aplicació de la denominada carrera professional en el seu vessant retributiu en totes les Administracions Públiques i en tots els sectors professionals.
- Els triennis passaran a denominar-se quinquennis i es reportaran cada cinc anys.

Permisos i llicències:

- El personal funcionari tindrà un màxim de tres dies de permís retribuït a l'any per assumptes propis.
- El personal laboral de l'Administració Pública tindrà idèntic límit de permisos de manera que l'excés contemplat per Convenis Col·lectius, pactes o decisions unilaterals es tindrà per inaplicable.

A banda, el govern espanyol està estudiant d’altres mesures que es podrien aprovar en les properes setmanes:

- Gravar la declaració de l'IRPF al tipus màxim les indemnitzacions per acomiadament, que ara estan exemptes de tributació. El que es pretén amb això és que les persones treballadores acceptin acomiadaments de 20 dies per any cotitzat.
- Nova contrareforma laboral entre el 7 i el 15 de gener.
- Reforç del paper de les mútues per fer front a l’absentisme laboral. Qui agafi baixes per malaltia o accident podrà ser acomiadat amb major facilitat.
- Generalització del contracte indefinit amb 20 dies d'indemnització per any treballat i un màxim de dotze mesos. Contracte que les direccions CCOO i UGT acceptarien per a les noves contractacions i sense caràcter retroactiu.
- El pressupost general de l’Estat no es presentarà abans del 31 de març un cop passades les eleccions andaluses. Una vegada passades aquestes eleccions, anunciaran l’autèntic gruix de les retallades, privatitzacions i augments d’impostos directes i indirectes a les rendes del treball.

Tot són retallades?

- Mentre es retallen drets i prestacions a les persones treballadores, s’ha conegut que els consellers de les empreses en borsa cobren un mínim de 260.215 euros anuals.
- El consell espanyol de ministres es gasta 1.500.000 euros en gasos lacrimògens.
- Continuen augmentant les partides en policia, exèrcit, etc.
- La pròrroga dels pressupostos aprovada pel govern espanyol preveu que es paguin 159 milions d'euros a l’església catòlica el 2012, és a dir, 13.266.216,12 euros mensuals, o cada dia 442.200 euros.
- Es semipubliquen els pressupostos de la casa reial espanyola però ningú explica d’on ha sortit la fortuna personal de més de 1500 milions d’euros de què disposa el rei d’Espanya.
- Els directius de banca revelen els sous milionaris que cobren.

Els dirigents de CCOO i UGT negocien amb la patronal

Enmig de l'anunci d’aquestes mesures contra totes les persones treballadores (salaris, impostos, retalls de drets, en sanitat, ensenyament, etc.), les cúpules de CCOO i UGT porten setmanes negociant amb la patronal una nova contrareforma laboral.

Malgrat l’absolut secretisme, es van filtrant notícies com ara la baixa per malaltia (que anomenen absentisme), el compromís de mantenir la pau social i acceptar la caiguda dels convenis (acord de mediació), l'acceptació d'un nou abaratiment de l'acomiadament, l’acceptació de les noves formes d’explotació contra els i les joves treballadores, l’acceptació de la congelació de l’SMI, de la privatització de la sanitat i l’aplicació de la Llei 15/97, etc. I ara, es mostren fins i tot disposats a acceptar la Nova Contrareforma Laboral.

Propostes de les direccions dels dos sindicats majoritaris:

- Que els salaris pugin per sota de l'IPC de manera excepcional durant el 2012 i el 2013, amb clàusula compensatòria en 2014, cosa que comporta la baixada de salaris.
- Que les empreses puguin convertir ocupació a temps complet en ocupació a temps parcial, però de manera reversible.
- Que els empresaris puguin despenjar-se amb més flexibilitat dels pactes en conveni. Suavitzen la negociació col·lectiva.
- Que es creï un fons de capitalització, subvencionat amb els diners que reben les empreses en concepte de bonificacions a la contractació, perquè puguin pagar amb ell part de les indemnitzacions per acomiadament. Que l’Estat pagui les indemnitzacions per acomiadament.
- Que es puguin convertir contractes temporals en contractes indefinits de foment de l'ocupació estable però sense que el temps treballat com a temporal computi a l'efecte de la indemnització per acomiadament.
- Que es puguin resoldre conflictes de forma extrajudicial.
- Que s’avanci en la lluita contra l'absentisme injustificat.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid