Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Mitjans públics
Ràdio Televisió de Mallorca s'apaga

Aquest divendres s'emeten els darrers informatius de l'únic mitjà públic en català de l'illa de Mallorca

08/12/2011 Comunicació
Els professionals de Televisió de Mallorca s'acomiadaran aquest divendres en el darrer informatiu que emetrà la cadena. Finalitza així la producció pròpia i d'aquí a uns dies es clausurarà definitivament el canal.

El tancament d'Ona Mallorca i Televisió de Mallorca (RTVM) deixarà al carrer més d'un centenar de professionals i l'illa de Mallorca sense servei públic en català. Des que Maria Salom, la presidenta del Consell de Mallorca, va anunciar la seva intenció de tancar la cadena, les reaccions en contra i les protestes no s'han aturat, però tot i així el PP ha executat la seva decisió de silenciar l'ens i deixar Mallorca òrfena de mitjans públics en la llengua pròpia. Es posa punt final a un servei públic que va néixer el 2006 amb l'objectiu d'oferir una informació plural, compromesa i propera, amb una xarxa de corresponsalies pròpia i programes de la casa.

El Consell que presideix Salom podria fer efectiva l'aplicació de l'ERO partir del 31 de desembre. El comitè d'empresa conjuntament amb el sindicats SPIB, STEI, CCOO i UGT, així com la plataforma de suport, han denunciat diverses irregularitats en la tramitació i resolució de l'ERO, i considera que la Direcció General de Treball hauria d'haver estat neutral i just arbitrar les negociacions. En aquest sentit, continuen exigint la dimissió de la directora general de Treball i Salut Laboral, Juana Maria Camps Bosch, per la "manca de neutralitat" a la tramitació i resolució de l'ERO que autoritza l'acomiadament de tota la plantilla de l'ens, de 115 persones.

El ple del Consell de Mallorca, amb majoria absoluta del PP, va aprovar el desmantellament de RTVM a finals de juliol passat, mentre l'oposició i les entitats reiteraven que l'ens era viable econòmicament i indispensable per garantir la pluralitat informativa i la llibertat d'expressió.

Si per cap d'any es tanca definitivament, RTVM serà la primera clausura d'una radiotelevisió pública que es practica a l'estat espanyol.

Comiat aquest divendres

La plataforma que es va crear per defensar la continuïtat de l'ens ha convocat tant periodistes com ciutadania en general a assistir al darrer informatiu que emetrà la cadena. En aquest sentit, obriran la redacció d'[M] a partir de les set de la tarda per acomiadar els informatius. L'informatiu començarà a les vuit del vespre i posarà fi a sis anys d'informació.

D'altra banda, els sindicats de RTVM han convocat una concentració contra el final imminent de les emissions a la una del migdia a la plaça de Cort de Palma.

En un comunicat, els professionals de TV Mallorca expliquen que "sis anys després de les primeres emissions de Ràdio i Televisió de Mallorca, arriba un dels moments més durs, que és el final de la producció pròpia, i uns dies després arribarà el final de les emissions".

"Acaba així un servei públic que va començar l'any 2006, i que ha oferit als espectadors una informació plural i propera, gràcies a l'esforç humà de la redacció, la Xarxa de Corresponsalies, i diferents productores que han elaborat programes de qualitat amb un compromís molt clar: Fer una televisió pública, austera, al servei del ciutadà, plural, i compromesa amb Mallorca", manifesten.

Comiat del cap de setmana

Des de fa uns dies TV Mallorca només emet l'informatiu de les vuit del vespre i l'equip del cap de setmana es va acomiadar de l'audiència el 4 de desembre passat. L'informatiu d'aquest divendres, l'últim, farà un repàs a la història de la cadena i, com en el cap de setmana, els professionals s'acomiadaran.

De la seva banda la ràdio, Ona Mallorca, va emetre el 7 de desembre el seu darrer butlletí, posant punt i final també a la producció pròpia.

Professionals i entitats en contra


Des de l'anunci del tancament, nombroses organitzacions i entitats cíviques i culturals s'han mobilitzat a l'illa per evitar el tancament de l'ens públic. La Plataforma Ciutadana en suport a RTV Mallorca, creada expressament per defensar la continuïtat de l'ens, ha expressat el seu suport als treballadors de l’ens públic i ha fet costat fins al darrer moment a totes les seves reivindicacions "per mantenir un mitjà de comunicació de qualitat, objectiu, cultural i en la nostra llengua".

El tancament també ha generat malestar en el texit associatiu. L'Obra Cultural Balear (OCB) considera que el tancament d'Ona i de Televisió de Mallorca significarà "un retrocés per a la llengua" i anirà, per tant, contra l'esperit de la Llei de Normalització Lingüística, que obliga les administracions públiques a promoure'n l'ús a tots els àmbits. A més, alerta que la desaparició de les dues emissores representarà "un perjudici per a la pluralitat informativa, l'objectivitat i la proximitat" dels diferents municipis de Mallorca; per a les indústries culturals autòctones, de les quals les dues emissores han estat un altaveu destacat; per als espectadors que han pogut gaudir d'una televisió cultural de qualitat; i per a la incipient indústria audiovisual. D'aquesta manera l'OCB assegura que el tancament d'una televisió significarà "un cop molt dur per a un sector que ha anat creixent durant els darrers anys".

De la seva banda, Joves de Mallorca per la Llengua ha demanat a Maria Salom que eviti que el nou govern elimini "uns mitjans de comunicació que han complert amb escreix la seva funció de servei públic, han fet la seva programació íntegrament en català i han afavorit la integració social i cultural dels nouvinguts". Així, alerta que fins ara "són ben pocs els mitjans de comunicació en català a Mallorca i és per això que la tasca de RTVM és imprescindible".

També en l'àmbit periodístic s'ha posat el crit d'alerta. Pel Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), el tancament de Televisió de Mallorca i Ona Mallorca "coarta la llibertat d'informació dels mallorquins i suprimeix una eina bàsica per explicar què passa a l'illa amb mitjans públics propis", segons va manifestar en un comunicat. A banda, subratlla que amb la clausura de RTVM augmentarà les dificultats de les ràdios locals per mantenir una veu pròpia amb el canvi a la ràdio digital terrestre ja que Televisió de Mallorca va recollir l'herència dels canals de televisió locals que es van quedar sense espai. El Grup Barnils assenyala que Televisió de Mallorca i Ona Mallorca "fan, amb independència informativa, un servei públic necessari molt important per l'illa".
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid