Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Es recuperen documents inèdits sobre Francesc Macià i la proclamació de la República

Aquests documents sobre Macià van servir perquè Manuel Viusà per confeccionés la biografia clandestina de L'Avi.

02/12/2011 Història

L’associació Memòria i Història, de Manresa, ha publicat les cartes i documents que havia conservat Jaume Creus sobre la seva relació amb Francesc Macià, que concretament descriuen els dies de la proclamació de la República el 14 d'abril de 1931. Aquests documents, ara a l'abast de tothom, descriuen aquest moment històric i la visió de Macià, descrites per Creus a la seva correspondència amb Manuel Viusà.

Jaume Creus explica les vivències de Macià durant el 14 d’abril de 1931, quan es va saber que Lluís Companys havia proclamat la República des del balcó de l’Ajunatment de Barcelona.

Creus detalla, entre més coses, el diàleg que tingueren aquell matí Macià i qui aleshores era president de la Diputació, Joan Maluquer:

Tant la revista Sàpiens com Vilaweb.cat han informat d'aquesta important troballa,

Aquesta documentació valuosíssima està ara a l'abast de tot els catalans va ser trasmesa anteriorment gràcies al pintor i patriota Manuel Viusà, que va rebre als anys seixanta la informació detallada per part de Jaume Creus, documents que Viusà va fer servir per editar la biografia Francesc Macià, president de Catalunya publicada el 1968, i que s'introduïa clantestinament a l'Estat mitjançant passos de frontera durant el franquisme.

Recordem que Manuel Viusà va morir a París el 1998, després de cinc dècades d'exili a causa de la seva militància independentista. Viusà va fugir de l'Estat perseguit pel seu activisme al FNC, i cap a l'any 1978 va ser encausat com a membre d'EPOCA (l'Exèrcit Popular Català), motiu pel qual va morir lluny de la seva terra, exiliat, sense que els dirigents polítics dels partits parlamentaris catalans reconeguessin el seu paper de patriota, activista cultural i resistent antifranquista.

Aquesta documentació s'ha recuperat fa poques setmanes. Arran de la notícia de l'aparició de les cinc cartes inèdites de Lluís Companys -que també havia conservat Jaume Creus i Ventura- Lluís Willaert es va posar en contacte amb l'associació i va explicar que conservava alguns documents de Jaume Creus, ja que n'havia estat el seu dentista. Entre els documents aportats per Lluís Willaert hi ha, a més, algunes cartes de Creus amb Pau Casals, Ventura Gassol, Joan Casanovas, Josep M. Batista i Roca, Joan Alavedra, Emili Granier Barrera i Josep Trueta, de Josep Irla, Carme Ballester, Rovira i Virgili, Carles Cardó i Heribert Barrera; i una dotzena de fotografies de l’enterrament de Joan Casanovas, president del Parlament de Catalunya els anys 1933-36, així com dues fotografies de l’homenatge tributat al filòleg Pompeu Fabra a Prada de Conflent el 1948.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid