Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Racisme, espanyolisme i nul·la participació ciutadana: valoració de la Fira d'Agost de Xàtiva

 L’assemblea d’Endavant-La Costera ha denunciat públicament  que  la Fira d'Agost de Xàtiva aquest any s'ha caracteritzat per la manca de participació de la població d'aquesta localitat, i que el contingut d'aquesta fira ha marginat els elements propis valencians d'aquesta celebració, excloent-hi la múscia en català, mentre que es potenciava l'activitat del toro 'Ratón', que ja compta amb una la tercera víctima al seu historial. També assenyala que durant la celebració la policia espanyola es va dedicar a perseguir persones immigrants.

El BLOC-Compromís també ha denunciat el “Baix Nivell de la Fira d’Agost” unes activitats festives que també van comptar amb l’actuació del folklòric cantat Raphael, que va clausurar la fira d’agost de Xàtiva.

23/08/2011 14:32 Drets i Llibertats

Tot i això, la Fira d’Agost de Xàtiva encara ha conservat activitats festives i de solidaritat pròpies d’aquesta població valenciana, de les quals cal destacar la participació de nois i noies el sahrauís acollits per Amics del Poble sahrauí de Xàtiva.

Xàtiva fa 761 anys que celebra la fira d’agost, una celebració originariament lligada al bestiar, que començà a celebrar-se el 1250 pel Privilegi del rei Jaume I.

D'entre els actes i costums tradicionals d'aquesta fira destaquen el cant d'albades i l'esmorzar de fira compost de sardina, pimentó i olives. També s'ha de subratllar l'exposició d'imatges de la fira de l'any passat, el concurs de paelles del dia 19 d'agost. Tradiconalment, des de divendres 29 de juliol, fins al 20 d'agost, Xàtiva viu un festival de bandes de música, una concentració de motos, una simultània d'escacs, folklore vingut d'altres terres, i un bon grapat d'activitat lúdiques i festives. Però de mica en mica s'imposen concerts i activitats comercials,  potenciades per l'ajuntament, sense cap relació amb aquesta festivitat popular.

 

 

 

Racisme, espanyolisme i nul·la participació ciutadana: valoració de la Fira d'Agost de Xàtiva

[Nota de premsa]

Des de l’assemblea d’Endavant-La Costera volem fer arribar a l’opinió pública la nostra valoració de la recentment finalitzada Fira d’Agost de Xàtiva.

1. Aquesta Fira no pot tindre una valoració positiva, ni pel que fa a la programació ni tampoc pels dos molt lamentables esdeveniments que han donat a conèixer a tot arreu la nostra ciutat: d’una banda per la mort d’un jove d’Algemesí a mans del mundialment famós bou “Ratón” i per una altra banda per l’agressió racista per part d’un policia nacional de paisà.

Del primer fet responsabilitzem plenament a l’Ajuntament ja que tothom sap de la perillositat d’aquest tipus d’actes i són ells els qui, no sols donaren el permís per aquest acte, sinó que anunciaren per tot arreu la presència del tora Ratón a la Fira de Xàtiva. El segon fet ens torna a demostrar el caràcter racista i feixista de la policia nacional espanyola. La persecució de les persones immigrades és un clar exemple de les idees que imperen en aquest cos policial.

2. Una vegada més hem tingut una Fira repetitiva, feta a corre-cuita per un equip de govern amb poca imaginació i menys encara respecte per la cultura pròpia. Artistes locals són vetats , el teatre és abandonat a la seua sort, la música en valencià brilla per la seua absència.... La massiva afluència al concert de Pep Gimeno a la Plaça del Mercat és una demostració que la cultura popular, en valencià i arrelada a la nostra ciutat, és un èxit de dignitat i orgull i ha de tindre més cabuda a la programació de la Fira. Com han dit moltes veus durant aquest dies, la programació era més pròpia de les Festes d’algun poble de Castella que les d’una ciutat amb una llengua i cultura pròpies com és la nostra.

3. Un altre fet que des d’Endavant volem denunciar és la manca de participació de les associacions de Xàtiva en la programació d’actes. Tot i tindre un teixit associatiu important i que abraça un ampli ventall de la població xativina, els actes han sigut programats a dit des de l’Ajuntament sense tindre en compte cap tipus d’aportació.

4. Des d’Endavant apostem perquè hi haja un autèntic replantejament de la Fira. Un replantejament d’una Fira que hauria d’anar encaminat a potenciar la participació ciutadana, a una presència constant i prioritària dels artistes locals i a convertir la Fira d’Agost en unes Festes populars, participatives i valencianes.

Per qualsevol informació: lacostera@endavant.org


 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid