Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
En el marc de les III Jornades del Mercat Cultural s'acorda la creació del premi Joan Solà

Aquest dissabte s'ha anunciat la creació del premi Joan Sola en el marc de les III Jornades del Mercat Cultural Català en l'àmbit internacional, organitzades conjuntament per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i la Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC).
 
La trobada, celebrada a la seu de l'IEC a Barcelona, ha analitzat la situació del mercat de la cultura catalana a l'estranger, i està previst que les conclusions que han sorgit s'adrecin al Govern. (Veure: Materials per a la normalització cultural del Països Catalans)

28/11/2010 01:18 Llengua
Les Jornades del Mercat Cultural català són una iniciativa de la FOLC, una entitat de coordinació d’àmbit de Països Catalans que va sorgir del Tercer Congrés de Cultura Catalana 1999-2000 una iniciativa que es va organitzar al llarg dels anys 1995-2003.
 
Els treballs van tenir lloc en una fase preparatòria (1), una fase de desplegament (2) i una darrera fase de difusió i construcció d’inciatives (3), entre les quals la FOLC mateixa, el Centre de Recerca i Documentació Pau Vila, la Xarxa d’Entitats cíviques i culturals dels Països Catalans i el FOCDA (2001-2009). El Congrés va ser una de les components importants que van abocar a la fundació de la Plataforma pel Dret de Decidir l’any 2005. El Tercer Congrés de Cultura Catalana va arribar a més de cinc-cents pobles d’arreu dels Països Catalans. Ha comptat amb la participació directa  d’unes tres mil persones  i ha aplegat la col·laboració de prop de dues-centes entitats i institucions. Les elaboracions foren recollides en tres llibres que consten a les notes d’aquesta presentació.
 
Materials per a la normalización cultural del Països Catalans
 
Avui aportem dues de les ponències, referents a la normalització conceptual i al mercat cultural:
 
 
 
(1)  En la fase de preparació es constitueix la Comissió Gestora (1995) i després de l’Associació per a un Nou Congrés de Cultura Catalana, superant les pressions exteriors de sectors poc favorables a la realització d’un Congrés de Cultura Catalana (PSOE, CDC, i alguna àrea cultural aleshores  pròxima a aquest darrer partit, com la Fundació Congrés de Cultura Catalana, Òmnium Cultural etc.). El 6 de març del 1999 té lloc la Presentació a la Universitat de Girona i es publiquen les primeres ponències de Josep Gifreu, Vicent Partal, Jacint Ros i Hombravella, Jaume Renyer aplegades al llibre "La Nació Secreta". Gaüses (Empordà), 1999. Els membres de la primera Junta de l’Associació per un nou Congrés de Cultura Catalana són: Manuel Costa Pau, President; Joaquim Monclús i Carles Castellanos, Vice-presidents; Francesc Vila, secretari; Josep Peris, Tresorer; Enric Pujol, Xavier Ferrer, Conrad Sala, Òscar Pascual i Joan Vives, vocals.

(2)  En la fase de desplegament (1999-2000) s’estén la convocatòria. Es nomena el Consell Consultiu i s’organitza l’equip de col·laboradores i col·laboradors. Centenars de persones hi participen entre les quals cal destacar Aureli Argemí, Josep Bargalló, Joan Becat, Jordi Carbonell, Marta Cid, Josep Nadal, Dolors Pérez,  Josep Maria Terricabras etc. Cal remarcar també el suport d’un nombre important d’Ajuntaments, entre els quals els de Valls i Montblanc. La nova Junta d’aquesta etapa és integrada per: President: Manuel Costa-Pau, Vice-Presidents: Carles Castellanos, Enric Pujol, Joaquim Monclús; Tresorer: Josep Peris; Secretari: Josep Colom; Vocals: Joaquim Auladell, Jordi Ballester, Margarida Barjau, Rafael Castellanos, Àngels Coté, Toni Lecha, Jordi Morera, Francesc Rosselló,  Miquel Àngel Saura, Flora Saura, Blanca Serra, Carles Solà, Albert Vergés, Joan Vives. Els resultats de les ponències, i també la llista de col·laboradors i els noms dels membres del Consell Consultiu són publicats al llibre: Països Catalans Segle XXI. El Jonc, Lleida, 2000 

(3)  En la tercera fase (2000-2003) es fan presentacions arreu del territori [Barcelona, La Pobla de Segur, Sabadell, Berga, Sant Cugat, Igualada, Arbúcies, Girona, Arenys de Munt, Arenys de Mar, València, Carlet de la Ribera, Tarragona, Manresa, Terrassa, Mollet del Vallès, Torredembarra ... Prèviament a Reus, Perpinyà, Llançà, Palafrugell, Salt, Universitat Autònoma de Barcelona etc.]. Es publica un recull de ponències completes: "Països Catalans i normalització Cultural". Editorial Mediterrània, desembre 2001. La Junta és composta en aquesta darrera època per [Manuel Costa-Pau, Vice-President: Carles Castellanos, Tresorer: Josep Colom; Secretari: Pau Comes; Vocals: Josepa Huguet, Blanca Serra, Jordi Solé, Anna-Cris Mora, Àngels Coté, Toni Lecha, Jordi Morera, Rafael Castellanos, Joaquim Auladell, Joan Vives].

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid