Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"Ignorar-los i no entrar en provocacions" davant la manifestació feixista al barri Benimaclet

La convocatòria  d'una manifestació del'organització ultra dretana "España 2000" al barri de Benimaclet de València ha aconseguit la unió del veïnat que ha signat un manifest per la convivència, "Benimaclet diu NO al racisme"

"España 2000" es va manifestar el passat mes de juny al Cabanyal i es va trobar desfilant en soledat per un barri buit, però viu pel seu teixit social que no va caure en la provocació. Amb una estratègia semblant es trobaran els membres de "España 2000" pels carrers de Benimaclet aquesta vesprada.

19/11/2010 07:16 Drets i Llibertats
Els centres socials i l’assemblea de veïns de Benimaclet estan tota la setmana rebent la visita de veïns i veïnes preocupats per l'acte de l'extrema dreta previst per a hui als seus carrers. Les associacions del barri signaren la passada setmana un manifest que repartiren entre el veïnat, en què avisaven sobre les intencions dels ultres: "Benimaclet és, ha sigut i serà un poble de convivència entre diferents cultures, generacions, colors i persones. I així ho volem i ho estimem aquells que vivim i treballem al barri i pel barri. Pensem que no es pot tolerar que ningú, i en aquest cas, a més, perquè es tracta de grups o persones que mai han estimat ni treballat per la millora i dignitat del nostre maltractat Benimaclet (de fet, ni tan sols són veïns nostres), vulga trencar aquesta convivència". El pamflet està consensuat per totes les associacions del barri, i té com a títol "Benimaclet diu NO al racisme", segons informa L'Informatiu
 
Aquest mitjà ha parlat amb alguns veïns, i ha pogut conéixer la visita d'un grup d'ultres a un conegut bar de la zona, o l'agressió patida per una parella de joves el migdia de dimecres passat, denunciada a la policia. Uns fets que han encés encara més els ànims al barri, poc acostumat a la presència de l'extrema dreta, i que han acabat unint i conscienciant encara més els residents. Sembla haver triomfat allò que pregonava el manifest de les associacions del barri: "Fem extensible el rebuig de totes cap a aquelles persones o grupuscles racistes i feixistes que vulguen alterar la nostra convivència i llibertat".
 
L'elecció de Benimaclet no és casual. El dinamisme del barri, amb un ampli i molt actiu moviment veïnal, que té diversos locals habituals de joves estudiants amb una gran oferta multicultural, resulta incòmode a l'extrema dreta. Amb la idea de conquerir espais a la ciutat, el partit ultra España2000 considera fonamental irrompre en els territoris que no controla, on existeix un teixit associatiu que li és contrari, i on podria rebre una resposta que li donara publicitat. Des de fa anys, l'extrema dreta valenciana no sol aparéixer als mitjans més que quan es produeix algun incident o algun acte sonat, i comptant amb la màxima “Que parlen de mi, encara que siga malament”, provocar situacions tenses pot servir per aparéixer als mitjans. Lluny queden els incidents de Russafa l'any 2002, quan el mateix partit es manifestà contra la immigració i el barri acabà en flames, en enfrontaments entre ultres, antifeixistes, veïns i policia. Uns fets que España2000 va rendibilitzar al seu favor, amb la imputació de 23 persones per desordres i l’aparició als mitjans diverses vegades.
 
Ja ho va intentar el passat mes de juny al Cabanyal, barri emblemàtic per la seua lluita contra l'especulació, on conviuen perfectament diferents moviments veïnals i alternatius. España2000 convocà també una manifestació contra els okupes i la droga, escalfant els dies previs amb rumors de possibles contra-manifestacions de guarros, terme que utilitza l'extrema dreta per referir-se a l'esquerra. Però aquell dia de juny no hi havia més que un centenar de simpatitzants del partit desfilant en soledat per un barri buit, i sense cap referència a la premsa al dia següent. Només la música de Había una vez un circo sonà des d'un balcó al pas de la manifestació, provocant la ira dels ultres. Lluny d'interpretar públicament els resultats com un fracàs, España2000 es va ufanar d'haver passat pel barri sense incidents, gràcies que els antifeixistes s'havien acovardit i no hi havien acudit.

Però el moviment antifeixista a València, lluny de desaparéixer, treballa des de fa temps amb una altra estratègia: "Ignorar-los i no entrar en provocacions, i, en canvi, feina en altres fronts i sense deixar que els ultres ens marquen l'agenda", afirma un jove implicat en aquest moviment consultat per L'Informatiu. "Sabem interpretar les intencions dels feixistes". És per això que interpreten la manifestació d'España2000 com una provocació: "Volen que hi haja incidents per quedar com a víctimes i criminalitzar-nos, per eixir a la premsa com uns demòcrates atacats per uns intolerants, però se'ls ha vist el la cua de palla, ací i al Cabanyal. Divendres faran el numeret i prou. Nosaltres estem amb els veïns, que han decidit ignorar-los".

El Col·lectiu Antifeixista de València ha organitzat a la mateixa hora de la manifestació d'España2000, un concert al CSO Proyecto Manheim per escalfar motors de cara a la manifestació antifeixista que diversos col·lectius han organitzat pel dia següent, 20-N, i que també ha estat convocada a altres indrets del país.

Per saber-ne més:

Benimaclet, barri viu. Vilaweb

Menys d'un centenar d'ultres desfilen al Cabanyal ignorats pel veïnat 

 

 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid