Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Canal 9 no té "cap interès en fer productes en valencià"

La Llei de Creació de Ràdio Televisió Valenciana encarregava a Canal 9 la formació i vertebració d’una indústria audiovisual valenciana a l’estil del que havia passat a Madrid o Barcelona.

El retall de pressupostos que RTVV ha començat a portar a terme el nou equip directiu, ha reduït les contractacions amb les productores valencianes i ha disminuït la inversió en doblatge en un 75%, el que deixa en una molt mala situació el català a Canal 9.

07/02/2010 22:34 Comunicació

 

Mentrestant, empreses de Madrid, com Intereconomía, augmenten el seu treball per a l’ens públic. És més, la televisió valenciana impulsarà, segons l'Informatiu, un nou programa de debat dirigit pel periodista ultraconservador Carlos Dávila. Dávila, és director de La Gaceta, el diari del mateix grup dretà que la productora que més creix.

En el cas dels 14 estudis de doblatge, el deute supera els 4,5 milions d’euros. Diners que encara no han arribat i que agreugen la situació després de l’anunci de Canal 9 de reduir el doblatge en valencià en un 75%. El futur d’unes 300 famílies depèn d’estos pagaments i es veu amenaçat en l’atac ferm a la llengua que fa l’ens públic.


En la mateixa situació es troben les quatre productores valencianes que en l’actualitat treballen fent programes per a Canal 9. La televisió pública va pagar, segons fonts del sector, fa tres setmanes les factures de gener de 2009. Uns retards de més d’un any que tenen ofegades a estes empreses. A més a més, segons han explicat les mateixes fonts, per poder pagar els jornals dels treballadors han hagut de demanar préstecs als bancs. “En alguns casos, el benefici industrial va directament per pagar els interessos”, denuncien.

Entre 15 i 20 milions d’euros poden haver costat els drets d’emissió del Mundial

Així, l’empresa Trivisión, que realitza l’Alqueria Blanca, el programa amb més audiència de Canal 9, podria tindre factures pendents de pagament per valor de vora cinc milions d’euros, segons fonts de tota solvència expertes en el sector. Altres, com Conta-Conta, que produïx la sèrie Da Capo tampoc han vist un euro de 2009. A més a més, les males dades d’audiència fan perillar els seu contracte amb Canal 9 i amb ell, el treball de desenes d’actors i tècnics.

Les altres dos productores, Matmedia, que realitza el programa Valencians pel món, i World Films, que treballa per als informatius, es troben en la mateixa situació. Els préstecs s’han convertit en una cosa habitual per complir els compromisos. A més a més, estes productores, així com els estudis de doblatge, que porten anys treballant per a l’ens públic, han hagut de fer inversions milionàries per a poder treballar per a Canal 9. “Ens han exigit adaptar la tecnologia a les seues demandes i ara volen desmantellar l’audiovisual valencià”, comenta un propietari d’una empresa de doblatge en valencià.


Però esta falta de mitjans que ofega el sector audiovisual valencià no pareix que siga semblant si de la Fórmula 1 es tracta. Entre 15 i 20 milions d’euros poden haver costat els drets d’emissió del Mundial, “l’equivalent a mantenir el doblatge en valencià durant tres anys”, critiquen. “No hi ha cap interès en fer productes en valencià”, lamenten.


Font: L'Informatiu

Per a saber-ne més:

Canal 9 retalla un 75% el doblatge en català però paga 6 milions d'euros per la Fòrmula 1   - Llibertat.cat

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid