Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Imma Mayol podria seure al banc dels acusats per diversos delictes contra la llibertat sindical

Imma Mayol serà jutjada per un delicte contra els drets sindicals i contra la tasca dels encarregats de prevenció, segons informa el Setmanari Directa. Aquests delictes, segons l’advocat dels treballadors Hibai Arbide, van molt més enllà del conflicte laboral, “ja que es tracta de drets bàsics”. L’auto de l’Audiència de Barcelona que reobre el cas –inicialment arxivat per la jutgessa del jutjat d’instrucció número 17– obligarà la presidenta de l’empresa municipal Parcs i Jardins a anar a declarar, juntament amb altres directius de l’empresa, per la coacció sindical que ha dut a terme els darrers mesos –segons els denunciants– a través del tapiat il·legal del local sindical i impedint l’activitat dels delegats de seguretat.

 

22/10/2009 15:08 Laboral
Els treballadors de Parcs i Jardins protagonitzen una de les històries combatives més llargues que hi ha hagut a les empreses catalanes, amb nombroses denúncies presentades a Inspecció de Treball i a Magistratura. Aquests enfrontaments amb l'empresa van augmentar arran del tapiat de la seu sindical, el mes de juny passat. Tot i que la direcció va fer constar en una acta notarial que el comitè d'empresa havia estat avisat del trasllat de la seu, el tapiat es va fer sense avís i els historials de salut dels treballadors van aparèixer remoguts, cosa que suposa atemptar contra la seva privacitat.

Sanció al secretari del comitè d'empresa

En aquest context d'atacs a la llibertat sindical i coincidint amb una convocatòria de vaga, el mes de juny, l'empresa municipal va imposar una  sanció de suspensió d'ocupació i sou de 60 dies de compliment immediat al secretari del comitè d'empresa, Carlos Bernal. La justificació va ser la manca de preavís per la utilització de les hores sindicals i, per tant, la falta d'assistència injustificada, tot i que -històricament- el càrrec de secretari del comitè d'empresa dedica totes les seves hores a aquesta tasca, fet pel qual mai ha calgut cap preavís. Resulta que, durant les suposades absències, Bernal va estar reunit "amb membres de la direcció o amb l'inspector de treball o signant contractes de treball al Departament de personal... va ser vist per gran quantitat de treballadores", tal com expressen membres de la plantilla al seu bloc Males Herbes.
 
Quatre sancions l'any 2009

Al llarg de l'any, Parcs i Jardins ha rebut quatre sancions per part del Departament de Treball i dels jutjats que sumen prop de 25 mil euros, tot i les dificultats perquè l'administració snacioni empreses púlbiques. Les infraccions van ser les següents: incompliment de les mesures de seguretat laboral, irregularitats en les cotitzacions a la Seguretat Socail (l'empresa va haver de pagar un endarreriment de 33 mil euros), no atendre la sol·licitud d'un treballador de cara a una adaptació del seu lloc de treball per motius de slaut i, la més recent, no informar els representants sindicals de les hores extres que havien fet des de l'any 2007. En aquest sentit, cal recordar que l'empresa presidida per la tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol, va querellar-se contra la vídua de Francisco Jurado per evitar l'increment de les prestacions a què l'obliga la Seguretat Social en considerar que la mort de Jurado, fa més de tres anys, es podria haver evitat si se li hagués concedit el trasllat del lloc de feina que ell demanava. La CGT va denunciar l'actitud "lamentable" de l'empresa, que va contractar "el gabinet jurídic més car de Barcelona" per querellar-se contra la vídua.

Irregularitats electorals

A través del seu bloc, les treballadores de Parcs i Jardins denuncien que la recent distribució de representants sindicals a què obliga l'increment de plantilla incompleix el reglament d'eleccions sindicals i del propi Estatut dels treballadors. Segons el reglament, aquesta distirbució no es pot fer si no s'ha aprovat el cens laboral definitiu, com és el cas a l'empresa. A més, aquesta distribució es va pactar en una reunió de la mesa electoral que es va fer el dia 13 d'octubre sense haver avisat sindicats, tot i ser promotors i inteventors dle procés electoral. Sí que hi va ser present, en canvi, la direcció de Parcs i Jardins.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid