Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La marginació de l'independentisme i la visió hispanocèntrica dels mitjans de comunicació

La I Jornada de Comunicació i Independència a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va reflectir la marginació que pateix l'independentisme i la  visió hispanocèntrica dels mitjans de comunicació majoritaris a Catalunya. La Jornada, organitzada pel col·lectiu d’estudiants Comunicació i Independència i per la Comissió 100 anys d'estelada, preten importar el debat sobiranista a la universitat i debatre el tractament que rep l’independentisme per part dels mitjans de comunicació.

17/05/2008 12:50 Comunicació
Alfons López Tena, vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), va ser l’encarregat d’inaugurar aquesta primera jornada amb la conferència “El pragmatisme de la independència”, durant la qual va fer un repàs històric de la lluita per l’autogovern de Catalunya i va parlar també dels mitjans de comunicació del Principat: “La Vanguardia o El Periódico són tant espanyols i regionals com ho podrien ser el Faro de Vigo, el de Múrcia o el de Melilla”. Tena també va aprofitar per fer referència al cas de l’excap de la Força Terrestre de l’Exèrcit, José Mena Aguado, que va ser cessat per amenaçar amb una intervenció de l'exèrcit en cas que l'estatut aprovat pel Parlament de Catalunya tirés endavant.


El vocal del CGPJ va recordar que els mitjans de comunicació espanyols no van denunciar les declaracions de Mena i que aquest fou destituït gràcies al ressò internacional: “Durant dos dies no va passar res i va haver de ser un editorial del diari nord-americà The New York Times el que provoqués el cessament fulminant de l’extinent general”. A la taula l’acompanyava Enric Marín, professor de periodisme de la UAB, que va assenyalar que la informació que té el món de Catalunya passa per Madrid, ja que tots els corresponsals treballen a la capital d’Espanya. El periodista va acabar per indicar la importància del “front comunicatiu” en la consecució de la sobirania.

La Jornada va continuar amb una taula rodona versada entorn de la lluita independentista i el centenari de l’estelada. El col•loqui es va iniciar amb la intervenció d’Oriol Falguera, representant de la Comissió 100 anys d’estelada, que va fer un repàs dels cent anys d’història de la bandera de combat catalana. Els altres ponents van ser Carles Castellanos, professor de la UAB i membre del Fòrum Català pel Dret a l’Autodeterminació (FOCDA), i Ramon Piqué, també professor de l’Autònoma i membre de la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura. Piqué i Castellanos van aprofundir en la persecució política i la repressió soferta per l’independentisme català. Els dos van coincidir a denunciar el silenci i la censura que generalment hi ha en els mitjans de comunicació catalans vers l’independentisme.

Un col•loqui anomenat “Els mitjans de comunicació en el si de la independència” va ser el darrer de la jornada. Carme Forcadell, periodista i responsable de comunicació de la Plataforma pel Dret de Decidir; Laia Altarriba, membre de la junta directiva del Grup de Periodistes Ramon Barnils; Enric Xicoy, periodista i professor de periodisme a la URL i Xavier Mir, filòleg, blogaire destacat i impulsor de la Xarxa de Blocs Sobiranistes en va ser els protagonistes. El debat es va centrar en el tractament que rep la causa independentista per part dels mitjans de comunicació i en la importància de l’autocentrament i del marc de referència català. Vicent Sanchis, exdirector de l’Avui i actual director de continguts del Grup Cultura 03, que va destacar el caràcter hispanocèntric dels mitjans de comunicació majoritaris a Catalunya, va cloure la jornada.
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid