Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Debat sobre les llengües a l'Assemblea Nacional Francesa

Aquesta tarda, l’Assemblea Nacional francesa debatrà el paper que han de jugar la llengua catalana, el basc, el bretó, el cors i l'accità. Aquest debat ha estat promogut per Marc Le Fur, diputat bretó de la Unió per a un Moviment Popular (UMP). L'Associació per l'Ensenyament del Català (APLEC) ha fet arribar una carta als quatre diputats de Catalunya Nord i els hi demana que donin suport a totes les mesures que pugui ser un pas endavant cap al reconeixement de les llengües dites regionals, i del català en particular.

07/05/2008 09:53 Llengua

El diputat bretó ha intentat fins a tres vegades que els diputats de l’Assemblea francesa accedissin a aprovar una esmena de la Constitució per tal que les altres llengües de l’Hexagon, fora del francès, fossin oficialment reconegudes. Le Fur no ha tingut èxit en cap de les tres ocasions.

El debat a l’Assemblea tindrà lloc exactament nou anys després que França signés la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, un tractat europeu dirigit a la protecció dels idiomes minoritzats al continent. París ha signat el document, però -a diferència del que han fet veïns com el Regne Unit, Alemanya o Espanya- no l’ha pas ratificada, i per tant mai no ha entrat en vigor. La ratificació de la Carta, cosa que reclamen les entitats en defensa de les llengües minoritzades, implicaria el reconeixement per part de l’Estat francès del multilingüisme dins de les seves fronteres i podria obrir la porta a l’establiment de mesures de protecció per a idiomes com el català, el basc, el bretó, l’occità i el cors.

Per l'APLEC, es llengües dites regionals no han tingut gaires oportunitats de ser objectes de treballs parlamentaris a l'estat francès. La darrera llei data del 1951, d'ençà la qüestió ha estat descartada per tots els governs. 

Tot i així, se felicita en primer lloc del fet històric d'aquesta qüestió a l'ordre del dia de la dita Assemblea i remarca la prioritat en el marc educatiu i naturalment demana una iniciativa pròpia per a l'ensenyament. Transposar en text de llei les actuals circulars i reglamentacions relatives a l'ensenyament de l'aprenentatge de les llengües dites regionals seria un primer pas i un progrés significatiu. Aquest fet no hauria de plantejar problemes ja que se tracta de consolidar el que ja existeix., puntualitza.

Recordem que el passat cap de setmana es va fer la cloenda del primer correllengua bretó "Ar Redadeg"

 

Per saber-ne més:
L’Assemblea Nacional francesa debat sobre les llengües minoritzades avui. Món Divers 

El Parlament votarà una ley sobre les lengües "règionals" en 2009 . Le Journal du Pays Basque

El parlament francès debat avui el reconeixement del català Vilaweb 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid