Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Promouen el canvi de nom de la plaça Rius i Taulet pel seu nom popular

  El col.lectiu 1850 de la Vila de Gràcia (El Barcelonès) està promovent una campanya  per a demanar que la plaça de Rius i Taulet canviï de nom per a Plaça de Vila. A la web  de 1850 s'hi pot votar a la consulta popular sobre el canvi de nom. Aquest col.lectiu està enviant cartes a les entitats gracienques demanant el vot a favor d'aquesta iniciativa, a partir de la qual recuperaria el nom tradicional d’aquesta plaça de Gràcia que actualment manté el nom de l’alcalde barceloní del segle XIX.

16/03/2008 23:56 Cultura

La recuperació del nom tradicional està lligat a la conservació de la identitat d’aquesta vila de Barcelona, que va perdre la seva independència municipal el 1897. D’altra banda, aquest plaça també conté una important referència històrica, ja que la torre que la presideix va esdevenir l’últim bastió dels insurrectes que es van revoltar contra les quintes forçoses l’any 1870. El campanar d’aquesta torre va cridar al sometent contra les quintes fins que va ser bomardejat, episodi històric que va quedar fixat a manera d’homenatge, per exemple, a la publicació La  Campana de Gràcia.

L’alcalde barceloní Francesc de Paula Rius i Taulet (Barcelona, 1833 - Olèrdola, 1889), que dóna nom actualment a aquesta plaça, fou un polític i advocat català, monàrquic i liberal. Va exercir d’alcalde de Barcelona en quatre ocasions durant el període de restauració borbònica comprès entre 1858 i 1889. I amb la seva gestió municipal fou un dels principals promotors de l'Exposició Universal de 1888 i de les reformes urbanístiques que se'n derivaren, que van dur a importants desajustaments socials i a la dilapidació dels cabals municipals. Unes despeses faraòniques com les dels Jocs Olímpics de 1992 que, en el primer cas, tan sols va comptar amb la denúncia del republicà federalista Valentí Almirall, que s’hi enfrontà.

Aquesta iniciativa pretèn, per tant, retornar el nom original i popular a aquesta plaça i, d’altra banda, deslliurar a l’alcalde Rius i Taulet del privilegi de tenir un indret dedicat a ell a Gràcia, donat que fou un dels principals responsables de l’annexió de la Vila a Barcelona i home de confiança dels borbons durant la Restauració.

TEXT DE LA CARTA ENVIADA ALS GRACIENCS/QUES
 

Benvolgut/da,

Com molts de vosaltres ja sabreu, des de fa uns anys el Grup 1850 està lluitant per canviar el nom de la Plaça Rius i Taulet per Plaça de la Vila. Fa poc s’ha obert, des de l’Ajuntament de Gràcia, un procés de participació ciutadana per tal de consultar als graciencs i gracienques si estan a favor del canvi de nom.

Des del grup 1850 us volem animar com a entitat a participar en el procés que s’està fent pel canvi de nom de la Plaça de Rius i Taulet, per Plaça de la Vila de Gràcia. Així mateix, també us agrairíem que féssiu la màxima difusió possible entre els vostres socis.

Com a impulsors de la iniciativa, creiem que és positiu que la participació sigui molt elevada per a poder plantejar posteriors projectes, sempre en la línia de millorar la identificació de la gent amb la Vila.

Per votar podeu anar al lloc web del grup
http://www.gracianet.org/1850

Us adjuntem també un cartell per si considereu oportú penjar-lo en els plafons informatius de la vostre entitat.

Agraint per avançat el vostre suport,

Grup 1850

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid