Després de 23 anys de la mort de Vicent Andrés Estellés

Aquest 27 de març s'ha complert els 23 anys de la mort de Vicent Andrés Estellés, el poeta i periodista nascut a Burjassot el 4 de setembre de 1924, compromès amb l'alliberament nacional dels Països Catalans

28/03/2016 Cultura

Vicent Andrés Estellés és un dels més rellevants personatges del segle XX i de la poesia en català. Considerat el principal renovador de la poesia contemporània, d'ell s'ha dit que és el millor poeta del País Valencià des de l'època d'Ausiàs March i Joan Roís de Corella.

Estellés es va establir de jove a la ciutat de València, on es va aficionar a la literatura amb influències com Baudelaire, Neruda, Verdaguer, Carner Salvat-Papasseit, Rosselló-Pòrcel o Ausiàs March, entre d'altres.

Vicent Andrés Estellés té una obra diversa i molt extensa. Encara que n'és més coneguda la poesia, també escrigué novel·les, obres de teatre, guions de cinema i unes memòries. Els temes centrals de la seua obra són la mort, el sexe, sempre des d'un prisma popular, quotidià, senzill, directe i, fins i tot, vulgar. Tota la seua obra és difícil de catalogar, ja que algunes obres les reelaborava a partir de llibres o anotacions privades, com els "Manuscrits de Burjassot", "Cançoner", o "Mural del País Valencià", dels quals només en publicava fragments o aquells poemes que considerava més adients.

Festa Estellés

Des de l'any 2010 se celebra arreu de les comarques dels Països Catalans la Festa Estellés,  que pretén reivindicar la llengua i la cultura del País Valencià a partir de la figura del poeta valencià. Cada 4 de setembre, coincidint amb el naixement del poeta de Burjassot, a diferents poblacions dels Països Catalans es  porta a terme recitacions de poemes amb actes populars paral·lels.

La Festa Estellés que va instaurar, ara fa 6 anys, Josep Lozano, a imitació del 'Burns Supper' escocès (una celebració escocesa que es fa cada 25 de gener per commemorar el naixement del poeta Robert Burns, 1759-1796).