Xirinacs
El documental que recupera la figura del lluitador pels drets i llibertats del poble català
Aplec
«El 9 de novembre tots serem Lluís Maria Xirinacs»

L'Aplec Xirinacs celebrat al Pla de Can Pegot esdevé un clam a favor de la celebració del referèndum per l'autodeterminació

03/08/2014 Notícies

Aquest mes d'agost farà set anys que Lluís Maria Xirinacs va anar a les muntanyes del Ripollès, bressol de la nació catalana, per a passar els darrers dies de la seva vida "en la soledat i el silenci", tal com va deixar escrit ell mateix. Aquest diumenge, el lloc on va morir, el Pla de Can Pegot, a Ogassa, ha esdevingut un clam a favor de la lluita que va encapçalar el polític, escriptor i activista [vegeu les fotos de l'aplec].

Des de fa tres anys, la CUP organitza un aplec al Pla de Can Pegot per a reivindicar la lluita de Xirinacs. L'aplec ha començat a les deu del matí amb una caminada que ha anat des de Sant Martí d'Ogassa fins al Pla de Can Pegot, on s'ha celebrat l'homenatge. L'acte ha començat amb una actuació musical de la cantant Núria Agulló que ha precedit els parlaments de la CUP i la Fundació Randa - Lluís M. Xirinacs. Tot seguit s'ha realitzat una ofrena floral al monòlit dedicat a Xirinacs.

Després de l'homenatge s'ha dut a terme una visita guiada al mateix Pla de Can Pegot a càrrec del director d'El Camí, Lluís Planas. Una iniciativa adreçada als mecenes del documental dedicat a Xirinacs que impulsa Llibertat.cat. En acabat, s'ha fet el dinar popular a la Plaça Comamala de Sant Joan de les Abadesses que ha comptat amb l'assistència de prop d'un centenar de persones. La vetllada ha conclòs amb les actuacions musicals de Cesk Freixas, El Diluvi i el grup ripollès Sarsa.

"El 9-N tots serem Xirinacs"

L'acte polític, amb el parlament de Roger Castellanos, ha esdevingut un clam a favor de la celebració del referèndum quan queden 97 dies pel 9 de novembre. Castellanos, que és militant de la CUP i de l'MDT, ha afirmat que "el nou de novembre tots serem Lluís Maria Xirinacs, serem milions de Xirinacs amb una determinació, constant, cabuda, valenta i decidida per a pronunciar-nos democràticament".

"Prenem d'exemple l’esperit, el llegat combatiu i desobedient de Xirinacs per dir que celebrarem el referèndum tant sí com no. Que ens expressarem a les urnes tant sí com no. Que farem sentir la nostra veu tant sí com no. Que no hi haurà res ni ningú, ni a cop de decret, ni a cop de porra, que ens faci sortir dels col·legis electorals sense haver dipositat el nostre SÍ-SÍ a la llibertat", ha manifestat.

En la seva intervenció, el militant independentista ha recordat "tots els compatriotes que van entregar la vida per l’anhel més senzill que pot tenir una nació: el d’existir" i ha definit Xirinacs com un "exemple de coherència incorruptible", "una estela de lluita incansable en la defensa dels drets i les llibertats col·lectives". "Mai tant com avui, tenim l’oportunitat de retre homenatge a la determinació, constant, cabuda, valenta i decidida de Xirinacs", ha sentenciat.

El documental sobre Xirinacs serà una realitat

L'Aplec Xirinacs d'enguany ha coincidit amb la presentació del projecte de documental impulsat per Llibertat.cat que pretén recuperar la figura de Xirinacs i recordar-ne el seu llegat. El documental, que es finança a través de micromecenatge, ha assolit el finançament mínim per a tirar endavant.

Tot i així, encara queda una setmana per a seguir fent aportacions per a fer realitat el treball, que està pressupostat en 20.000 euros. Una trentena de personalitats catalanes s'han manifestat públicament a favor del fet que es dediqui un documental a Xirinacs.

Valora
"La independència no es demana, es pren" Lluís Maria Xirinacs
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid