Cultura popular
La Patum 2014, més independentista i antimonàrquica

Durant la Patum de Luïment, ahir al migdia, la Guita Xica ha cremat una fotografia de Felip VI pocs minuts després de la seva coronació com a Rei d’Espanya.

20/06/2014 Cultura
Salts de Patum Salts de Patum

Els primers salts han posat de manifest que la Patum i la política estan completament lligades al llarg de la història, i en aquests moments encara molt més. En el darrers anys ja hem vist que la plaça de Sant Pere està guarnida d'estelades i enguany s'ha sumat la reivindicació antimonàrquica.

Enguany a la plaça, podem veure estelades i senyeres, pancartes del referèndum del 9-N, i ahir, també, una en què es podia llegir "Felip VI, ni avui ni mai seràs rei dels berguedans. Els Països Catalans no tenim rei". Pancarta que va aparèixer al costat del balcó dels músics amb la Patum ja en marxa. L'estrella era fins anit el marcador electrònic que fa el compte enrere dels dies, les hores, els minuts i els segons que falten per a la consulta. 

Ahir, també, en el primer salt de la primera tanda, el barrista de la guita grossa, Jordi Selga de Casserres, va lluir a sobre la camisa una versió que combina una meitat d'una estelada cosida a una altra meitat en aquest cas de la bandera republicana. Un clar missatge el dia de l'entronització de Felip VI, informa Regió7

Per acacabar-ho d'arrodonir, la Guita Xica de la Patum de Berga va cremar ahir al migdia una fotografia de l'acabat de nomenar Rei de l'Estat espanyol, Felip VI, que un patumaire li va acostar. La comparsa de la Patum la va cremar durant els Tirabols de la Patum de Lluïment, una Patum molt més solemne i familiar que se celebra a les 12 del migdia i en què apareixen totes les comparses menys la dels Plens, que apareixerà a la nit, segons informa NacióBergueda.cat