Mobilització
Seguiment massiu de la vaga indefinida dels docents de les Illes

Un 91% dels mestres i professors dels centres de les Balears ha secundat la vaga que ha arrencat aquest dilluns

16/09/2013 Educació

Els docents de les Illes Balears han donat el tret de sortida aquest dilluns al matí a la vaga indefinida que han estat preparant des de mesos ençà en contra de la política educativa i lingüística del govern Bauzá imposada a cop de decret.

La mobilització ha arrencat amb molta força. Segons les dades recollides per l'STEI Intersindical centre a centre, el 91% dels docents de les escoles i instituts públics de secundària de les Illes han secundat la vaga. Es pot dir que aquest dilluns un total de 4.525 docents estan fent vaga.

Als centres d'educació infantil i primària han fet vaga el 93,60% dels mestres, mentre que als instituts d'educació secundària el percentatge ha estat del 89,14%.

Per illes, a Mallorca un 91,13% dels docents han fet vaga, a Menorca un 91,60%, a Eivissa 89,46% i a Formentera un 95,71%. Per contra, la Conselleria d'Educació ha rebaixat la xifra de seguiment a la vaga en un 22% total.

Concentracions

En el marc de la vaga, milers de persones s'han concentrat aquest matí davant del Consolat de Mar, a Palma, per exigir al govern que retiri el TIL. Milers de persones provinents de tota l'illa s'han manifestat amb samarretes verdes a favor de l'ensenyament públic enmig d'un fort dispositiu policial.

També s'han pogut veure estelades i pancartes enllaçades amb els colors de la senyera al costat del nom del centre educatiu d'on venien els protestants.

Avui també s'han realitzat concentracions amb centenars de persones Eivissa, Formentera i Menorca, a les dotze del migdia. A més, també se'n celebren al llarg de tot el dia a diferents poblacions d'arreu del país, com Alacant, València, Castelló, Tarragona, Lleida, Barcelona i Girona.

Serveis mínims abusius

Alguns docents en serveis mínims han lluït adhesius on explicitaven que han hagut de treballar per força. "Sóc serveis mínims en contra de la meva voluntat", es podia llegir. Un total de 2.320 mestres i professors hauran de treballar durant la vaga enfront dels 4.973 que tenen dret a sumar-se a la vaga.

Pels sindicats els serveis mínims imposats són abusius, però això no ha servit per desnaturalitzar el potencial d'aquesta vaga. Els mestres han respost amb força a la convocatòria de vaga i amb el rebuig més absolut cap al govern balear, de qui en critiquen l'autoritarisme.

Una mobilització que està sent exemplar en favor d'una educació de qualitat, inclusiva i en català. Per això, davant del clam del professorat i de moltes famílies que donen suport a la vaga els sindicats demanen a l'executiu que enceti una via de negociació i faci marxa enrere en les seves accions impositives i tancades a qualsevol tipus de diàleg.

De fet, el TSJIB ha anul·lat el calendari d’aplicació del decret del trilingüisme i ha ordenat la retirada dels expedients dels directors dels instituts de Maó.

#vagaindefinidadocents

La xarxa s'ha bolcat per donar suport a la vaga indefinida dels docents illencs, amb més de 1.500 tweets que els han fet costat a través de l'etiqueta #vagaindefinidadocents. Molts usuaris han mostrat la seva admiració i respecte per la lluita dels docents balears, els primers que opten per la vaga indefinida per fer valdre els seus drets i els dels infants.