#0Responsables
Milers de persones donen suport a les víctimes de l'accident del Metro de Valčncia

Ahir, la plaça de la Verge es va omplir de gom a gom i més 85.000 signatures demanen una nova comissió d'investigació

04/05/2013 Drets i Llibertats
Pancarta que ptesideix les concentracions 43 morts+47ferits= 0 Responsables Pancarta que ptesideix les concentracions 43 morts+47ferits= 0 Responsables

En la 79 concentració a la plaça de la Verge, sense faltar a la cita del tercer dia de cada durant gairebé 7 anys, l'Associació de Víctimes del Metro de València (AVM3J) ha rebut l'escalfor humana de més cinc mil persones i més de 85.000 han signat a la xarxa la petició d'obrir una nova comissió d'investigació, mentre el president valencià, Alberto Fabra continua dient que el cas està arxivat.

Fa uns dies, els treballadors de RTVV demanaven perdò per no haver estat a l'alçada de les ciurcunstàncies, en el sentit d'haver deixat a un segon terme l'accident, les víctimes i tot el que es cuinava al seu entorn, i donar més relevància a la visita del Papa a la ciutat de València. Però ahir va ser el conjunt de la ciutadania i ho ho va fer, a partir de l'emissió del programa de "Salvados" de Jordi Évole, de diumenge passat.

Els cinc minuts de silenci més emotiusque ha viscut l'AVM3J en aquests darrers 7 anys

Després de guardar cinc minuts de silenci es va llegir un manifest en el qual l'Associació ha recordat que han estat set anys "denunciant les irregularitats de la recerca" i les "mentides del Govern valencià".

Tant la lectura del manifest, a càrrec de Rosa Garrot, secretària de l'Associació, com la intervenció posterior de la presidenta de l'entitat, Beatriz Garrot, que va interrompuda en nombroses ocasions amb aplaudiments i crits com a "Justícia", "Volem responsables" o "*Cotino dimissió", en referència al president dels Corts Valencianes i exconseller, Juan Cotino.

Els familiars de les víctimes es van mostrar visiblement emocionats pel suport que han rebut avui dels valencians, que a més d'abarrotar la plaça, van arribar a col·lapsar els carrers adjacents.

"Amb el vostre suport som mes forts, sí que ens van a fer cas", ha afirmat Beatriz Garrot, qui ha destacat que seguiran buscant la veritat "en els tribunals i en les institucions polítiques".

A més, va avançar que instaran al fet que es presentin mocions en tots els ajuntaments per on passa la Línia 1 de MetroValencia, així com en la Diputació i en Els Corts per demanar la reobertura de la comissió de recerca.

Garrot va convidar als ciutadans a participar en la propera concentració, el 3 de juny, si abans "no hem tingut resposta ni s'ha tornat a obrir la comissió de recerca".

L'accident més greu que s'ha produït a Europa

El 3 de juliol de 2006 es va produir l'accident de la Línia 1 de MetroValencia, en el qual van morir 43 persones i van resultar ferides altres 47, el sinistre d'aquestes característiques més greu que s'ha produït a Europa.

Des de llavors, tots els dies 3 de cada mes es concentren per exigir una recerca de l'accident "real i sense vetos ni adreçaments" i que s'assumeixin "la responsabilitats per la mala gestió de MetroValencia" i per la "estratègia de silenci imposada després de l'accident".

Crida als treballadors de MetroValencia

En el manifest llegit ahir a la tarda insten als treballadors de MetroValencia a "treure a la llum" les "fallades de manteniment i les actes del Comitè de Seguretat que establien que la corba era un punt negre de la circulació".

"Els vostres caps us donen permís perquè digueu tot el que heu estat callant durant gairebé 7 anys", conclou el manifest, en el qual recorden que Fabra ha dit que si "algú tingués indicis d'altres possibles causes, que els posi a la disposició de la Justícia".

L'Associació exigeix la reobertura de la comissió de recerca "sense vetos, sense presses, sense lligams i amb garanties perquè realment s'investigui què va passar abans, durant i després de l'accident".