Armes policials
El Síndic de Greuges ultima un informe sobre l'ús de les bales de goma

Justícia i Pau i Stop bales de Goma demanen que la policia catalana deixi d’utilitzar aquestes armes i se substitueixin per alternatives menys lesives

30/07/2012 Drets i Llibertats

El Síndic de Greuges tindrà enllestit en els propers mesos un informe i recomanacions específiques sobre l'ús de les bales de goma per part de la policia catalana i el perill que representen pels ciutadans.

Ho va confirmar l'adjunt al Síndic, Jordi Sánchez, en una reunió que va mantenir amb Stop bales de Goma i Justícia i Pau, entitats que han demanat a la institució informació sobre les actuacions realitzades pel Síndic en relació a l'ús de les bales de goma. Durant la reunió, celebrada divendres passat, també es va informar al Síndic de la situació actual de la campanya "Stop bales de Goma", que demana que els Mossos d'Esquadra deixin d'utilitzar aquesta arma atesa la seva contrastada perillositat i efectes indiscriminats.

El director de Justícia i Pau, Eduard Ibáñez, i el president de l’associació Stop bales de Goma, Òscar Alpuente, van reunir-se amb l’Adjunt al Síndic de Greuges. Sánchez els va informar sobre els tràmits que ha seguit l’actuació d’Ofici, que ha fet un estudi jurídic i de dret comparat sobre aquesta matèria i ha recopilat diversa informació al respecte, incloent els informes que els ha remès el Departament d’Interior. Així mateix, va informar que un cop finalitzat l’estudi, l’actuació conclourà en els propers mesos amb un informe i recomanacions específiques del Síndic de Greuges entorn a la qüestió plantejada.

Els representants de les entitats van exposar els fonaments i l'evolució de la campanya, a través de la qual es vol denunciar que les bales de goma utilitzades per la policia són un instrument molt perillós per a la integritat física de les persones, ja que en moltes ocasions ha causat lesions molt greus (freqüentment la pèrdua d'ulls) i, fins i tot, la mort.

A més, sovint impacten indiscriminadament contra persones innocents que no tenen relació amb l'objectiu policial. Per aquesta raó, les entitats demanen que la policia a Catalunya deixi d’utilitzar aquestes armes i se substitueixin per alternatives menys lesives que no comportin el llançament d’aquest ni d’altres tipus de projectils, com ja s’ha fet a molts països europeus, i tal i com recomanen diverses resolucions del Parlament Europeu i altres organismes internacionals.

El passat 12 de juliol la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya va acordar sol·licitar al Govern de la Generalitat que remeti abans del 31 de desembre un informe sobre l’ús de bales de goma per part de la policia catalana que s’ha fet en els darrers anys i el que es fa en l’actualitat.