Solidaritat
L'Ajuntament de Tortosa podria demanar la llibertat d'Andreu Curto

El militant independentista tortosí porta ja 3 setmanes en presó preventiva

21/06/2012 Drets i Llibertats
L'Ajuntament de Tortosa podria demanar el mes que ve la llibertat d'Andreu Curto, el tortosí que es troba en presó preventiva des del passat 30 de maig. El grup de suport al militant de Maulets i membre del Casal Popular Panxampla i del CSA Can Vies ha presentat una moció popular que serà debatuda al ple de l'Ajuntament de Tortosa del proper mes de juliol.

La moció demana l'alliberament immediata de Curto, que ja porta tres setmanes privat de la seva llibertat, perquè "és una mesura totalment desproporcionada", i demana que es respecti la presumpció d'innocència del jove fins que arribi al judici. En aquest sentit, manifesta el seu desacord amb "la criminalització que s'està exercint contra Andreu ja que ha de prevaler la presumpció d'innocència reconeguda per la Constitució i Andreu no ha estat jutjat".

Així mateix, demana al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya "que faci les gestions encaminades a aturar la repressió policial exercida contra la ciutadania que lluita per una societat més justa" ja que "accions i actuacions d’aquesta naturalesa no porten a la solució de cap conflicte polític ni social".

El text de la moció destaca que Andreu, de 22 anys, estudiant d’Enginyeria Tècnica Industrial, és un jove involucrat en la defensa del territori i en diversos moviments socials, tant a les Terres de l’Ebre com al barri de Sants a Barcelona, membre del col·lectiu Jóvens de l’Ebre, compromès en la lluita per la defensa del riu, la cultura i llengua catalana i en contra de la central i cementeri nuclear i un ferm defensor dels drets socials i laborals.

"Ens sorprendria molt no rebre aquesta mostra de solidaritat de l'Ajuntament"

El grup de suport ha anunciat en roda de premsa que ja té les 100 signatures que són necessàries per presentar la moció tot i que en recollirà més. "Estem percebent una gran comprensió per la ciutadania ebrenca davant d'aquesta injustícia", ha afirmat la portaveu el grup de suport Marisa Panisello, que ha destacat la gran quantitat de signatures que estan recollint de ciutadans d'altres poblacions de les Terres de l'Ebre.

Panisello ha explicat que "tot i ser conscients que el cas d'Andreu es troba immers en un procés judicial en el qual no es pot influir", el grup de suport considera que el consistori pot expressar la seva solidarita amb la família, apostant per l'alliberament del jove independentista, tal com ja han fet altres municipis catalans com Molins de Rei o Sallent.

"Ens sorprendria molt no rebre aquesta mostra de solidaritat per l'ajuntament de la ciutat d'on és Andreu, la seua família i entorn social", ha expressat Panisello, que ha manifestat que el seu desig és que sigui innecessari votar la moció al proper ple municipal perquè voldrà dir que Curto ja és al carrer. 

Allau de concentracions i adhesions de suport

El passat cap de setmana es van celebrar fins a 13 concentracions en diverses poblacions dels Països Catalans per demanar la llibertat d'Andreu Curto. A Tortosa més de mig miler de persones va cridar "que la presó preventiva d'Andreu és una injustícia i que els veritables culpables de la situació que estem patint continuen al carrer tranquil·lament esperant el seu judici o bé ja indultats", recalca el grup de suport.

Paral·lelament, centenars de persones i entitats han subscrit el manifest que demana la llibertat del militant independentista.