Parlament de Catalunya
El Govern ha aconseguit aprovar tres lleis òmnibus en només un any

El Parlament de Catalunya ha aprovat un total d'onze lleis el primer any de legislatura

02/01/2012 Política
El Parlament de Catalunya ha aprovat un total d'onze lleis el primer any de legislatura. Tres d'aquestes són les conegudes com a lleis òmnibus que modifiquen quasi un centenar de normes sense fer soroll. Es tracta de la de simplificació i millora de la regulació, la d'agilitat i reestructuració administrativa i la de promoció de l'activitat econòmica.

Els objectius que persegueixen les lleis òmnibus són aprimar la legislació i eliminar la protecció pel que respecta a un total de 90 lleis.

Aquest primer any s'han fet 22 sessions plenàries, en què a més de fer els debats de les 11 lleis aprovades i dels 3 decrets llei convalidats, el president de la Generalitat ha respost 90 preguntes, i els consellers, 139 preguntes i 95 interpel·lacions. El ple ha aprovat 60 mocions i n'ha rebutjades 27. Per la seva banda, les comissions han fet 212 sessions, amb un total de 524 hores de treball, en què s'han aprovat 394 resolucions i s'han fet 359 compareixences i sessions informatives. És part del balanç que ha publicat aquest dilluns el Parlament.

El pròxim període de sessions, que començarà el 16 de gener i s'allargarà fins el 31 de juliol, es continuaran tramitant 48 iniciatives, entre projectes de llei (9 en total) i proposicions (39). En destaquen el projecte de llei de pressupostos per al 2012 i el de mesures fiscals i financeres, o d'acompanyament, de què és previst fer el debat de totalitat el primer ple del nou període de sessions, el 18 de gener, i el debat final al ple que s'iniciarà el 15 de febrer.

Les dues darreres lleis òmnibus, aquest any

També destaquen els dos darrers projectes de llei òmnibus, que ara s'estan tramitant en comissió i ponència, i que són el de modificació de diverses lleis en l'àmbit audiovisual i el de modificació del text refós de la llei d'urbanisme. També es tramitaran els projectes de llei de consultes populars no referendàries, el d'estabilitat pressupostària de Catalunya, el de modificació de la llei de centres de culte, i els decrets llei de necessitats del sector públic en pròrroga pressupostària i el de mesures urgents en matèria de tresoreria.

En aquest nou període de sessions s'haurà de debatre al ple el dictamen sobre el nou model de finançament basat en el concert econòmic elaborat i aprovat per la comissió d'estudi el passat 28 d'octubre. També s'haurà de constituir una ponència conjunta de tots els grups parlamentaris amb l'objectiu d'elaborar una proposta de llei electoral de Catalunya, tal com es va aprovar per unanimitat durant el primer debat de política general de la legislatura.