Música
Harmonies de lluita, novembre 2011

Si en aquestes eleccions els principatins Llach, Quintana, Gavaldà, Piñol i Reig han fet la seva aposta per la coalició ERC-Reagrupament, els valencians Arrap, Orxata sound systemAntítesi també han dit la seva a la cançó de rap crític i mandanguero #20N.

01/12/2011 Cultura
Ara que la sentència contra el cànon digital ja és ferma en favor de la directiva comunitària de drets d'autor, i mentre que Google, Apple i Spotify revaliden els seus models "oficialistes" de botigues en línia combinades amb gestors musicals i serveis de música en flux de dades, Mésdemil aposta per pagar "abans" de fer els discs essent el primer col·laborador oficial de la plataforma de micromecenatge Verkami. El col·lectiu nordcatalà Joan Pau Giné també hi aposta, volent editar el tercer disc recopilatori (amb 20 grups i solistes) gràcies al crowdfunding.
 
Ja que cada membre ha encetat projectes musicals diferents, el grup de hardcore metal d'Aldaia, Voltor, es vol acomiadar com cal amb una darrera actuació que farà al Festivern '11-'12 a Tavernes de Valldigna.
 
Aquest article, l'Harmonies de lluita, ha rebut el premi Llibertat.cat a la promoció de la cultura en el context de celebració del 5è aniversari del web, en que el es presentava la seva nova imatge.
 
Com a novetat d'aquest novembre es pot destacar el segon disc llarg de La Bundu band, titulat Cat samurai, on tornen a vinclar l'electrònica mestissa europea amb el folc i el rock. La banda liderada per Albert Maynou (exSkafam) combina els beats, les guitarres i les gralles en un disc energètic carregat de col·laboracions on combat la indiferència, la intolerància, el cinisme, la mediocritat i la injustícia social a tall de katana.
 
Una altra novetat molt interessant és l'EP de Tanstupids que es presenta aquest dissabte 3 a Castelló. En aquest projecte amb base a la capital de la Plana, tres músics s'han trobat per crear un pop alternatiu amb piano i sense guitarra, un estil pretesament diferent. El grup encapçalat pel mestre Joan Vilallonga té lletres reivindicatives sense pretensions, preferint que els oients reaccionin mitjançant l'art.
 
Els Skapats van començar a finals de 2009 fent una mescla de rock i ska, amb elements folk i reggae, alternant l’efervescència festiva amb el ritme calm, i la veu de noia amb la de noi. Aquests benissencs han debutat amb mitja dotzena de temes que sonen llatins –i fins caribenys– i combatius, i parlen de la lluita del Cabanyal, de la violència de gènere i de les condicions del continent africà, prenent consciència i difonent la idea.
 
Només queda esperar amb delit les properes novetats, que pel que es coneix serà el CD+DVD d'At versaris amb Asstrio amb el final de gira Per principis elegants a la Stroika, el Per no caure d'Indefinits del que ja es pot escoltar un avançament, i els nous d'Opció K-95 i Igitaia.
 
Pau Mariné / RXI.cat