Milers de persones amb crits com "Visca la terra...mori el mal govern" es manifesten a Barcelona

Contrapunt: Recollint les paraules de Francesc Baltasar... anem més lluny i organitzem una gran mobilització que aplegui totes les lluites en defensa del territori d'arreu de la nació.  
Unes cinc mil persones, segons els organitzadors i unes dues mil segons altres fonts, s'han manifestat pel centre de Barcelona per denunciar la política ambiental del tripartit, segons diuen, és "la política de destrucció del territori". També s'ha demanar les dimissions dels consellers Francesc Baltasar, Joaquim Nadal i Joaquim Llena. Mentre això passava, Francesc Baltasar deia als mitjans de comunicació que els manifestants només volien anar més enllà. Durant la marxa s'ha demanat la llibertat d'Enric Duran i s'ha aplaudit el seu gest. (veure fotografies, mapa de conflictes)

22/03/2009 16:40 Territori

La Federació d'Ecologistes de Catalunya, convocant de la manifestació, ha pintant a terra de la plaça Catalunya un mapa amb els 440 conflictes ambientals que afecten el territori català.

 Milers de persones amb crits com "Visca la terra...mori el mal govern" es manifesten a Barcelona  Milers de persones amb crits com "Visca la terra...mori el mal govern" es manifesten a Barcelona  Milers de persones amb crits com "Visca la terra...mori el mal govern" es manifesten a Barcelona
 Milers de persones amb crits com "Visca la terra...mori el mal govern" es manifesten a Barcelona  Milers de persones amb crits com "Visca la terra...mori el mal govern" es manifesten a Barcelona  Milers de persones amb crits com "Visca la terra...mori el mal govern" es manifesten a Barcelona

 

La marxa ha sortit a les onze del matí de la plaça de Catalunya i ha arribat a la plaça de Sant Jaume on s'ha realitzat una acció simbòlica on els protagonistes han estat les generacions futures: un grup de nens i nenes han lliurat una postal enorme al Palau de la Generalitat. La postal va dirigida al Govern de la Generalitat, on s’exposen els motius de la nostra lluita, i l'han portat les persones amb qui tenim la obligació de deixar un país millor. Mentrestant un nen ha llegit el poema “Els aiguamolls 1976” de Maria Àngels Anglada. 

Lectura del Manifest; l’actor Manel Barceló ha estat el conductor de l’acte on en Joan Martinez Alier, economista catedràtic de la UAB i veterà ecologista, ha llegit el manifest, i diferents representants dels conflictes ambientals més significatius del país han exposat les seves denúncies i demandes per a la defensa del medi natural, l’aigua, els residus, l’energia, el territori, la mobilitat, la salut, la qualitat ambiental i la qualitat democràtica.

Coincidint amb el Dia Internacional de l'Aigua i també amb el dia de la manifestació que es va fer el passat 22 de març de 2001, més de 170  plataformes han volgut "fer front als nombrosos conflictes ambientals i territorials que afecten també la salut de les persones arreu del territori català". Les entitats convocants volen que el tripartit hi posi remei en comptes d'afavorir "els interessos de les grans corporacions privades".

Els organitzadors han qualificat la mobilització d'èxit on s'ha constatat que els més de 440 conflictes ambientals que existeixen actualment al país fan palès que el Govern de la Generalitat no respecta els interessos generals de la població. Malgrat els discursos, el Govern i les institucions afavoreixen els interessos de les grans corporacions privades, i destinen els recursos públics a la continuïtat d’un model neoliberal obsessionat pel creixement, responsable de la crisi econòmica i ambiental actual, i incompatible amb la preservació del medi ambient, l’equilibri territorial i el benestar social. 

Al finalitzar l’acte han demanat al Govern de la generalitat un canvi de model econòmic i polític, "No poden passar per alt la incompetència, les decisions errònies, la manca de transparència, i la desatenció al territori de la gestió del Govern del President Montilla. Per això, reclamem que s’assumeixi que ha fet una mala gestió del territori i que s’atengui la nostra demanda de DIMISSIÓ DELS CONSELLERS DE MEDI AMBIENT, POLITICA TERRITORIAL i AGRICULTURA i es comenci un canvi profund en l’actual gestió pública"

També han reclamat una entrevista amb el President de la Generalitat de Catalunya en José Montilla, "per debatre les nostres demandes"

I es proposen continuar amb accions d’unitat entre els convocants de la manifestació per tal d’anar fent accions desprès de la manifestació per continuar reclamant les "nostres demandes".

Es convoca a totes les plataformes trobar-se a les 21es Trobades d’entitats i plataformes en defensa del territori dels Països Catalans, que es faran a Lleida a la tardor. 

 

Per saber-ne més: 

 

Manifestació contra la politica ambiental del tripartit. Llibertat.cat

"La política ambiental de la Generalitat és la política de destrucció del territori" Entrevista a Mercè Girona (Membre del secretariat de la federació Ecologistes de Catalunya, que agrupa la majoria de plataformes locals i comarcals del país, i és una de les responsables d'organitzar la manifestació contra la política ambiental del tripartit) per Narcís Genís al Punt del 21.03.09

La CUP s'adhereix a la manifestació contra la política ambiental del tripartit. Llibertat.cat

Acció reivindicativa contra la política medioambiental de la Generalitat. Llibertat.cat 

Manifestació contra la política ambiental del tripartit. Llibertat.cat