Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
«Si els cinemes fan vaga contra el català, els catalans fem vaga de cinemes»

Prop de 7.000 persones en només un dia. Això és el que ha aconseguit una iniciativa promoguda a través de la xarxa [grup i esdeveniment] que pretén impulsar una vaga en contra del cinemes que tancaran les sales el dia 1 de febrer. Aquests cinemes, aplegats al Gremi d'Empresaris de Cinema de Catalunya, tancaran les portes com a mesura de protesta per la Llei del Cinema de Catalunya, que els obliga a exhibir un mínim del 50% de les pel·lícules en català només a Catalunya.
  

27/01/2010 17:17 Llengua


Dels 180 cinemes existents al Principat, 74 faran vaga el dilluns, els que estan agrupats en aquest gremi, que ha emès un comunicat de caràcter catalanòfob en el qual demanen que la nova Llei del Cinema "tingui en compte la realitat de la demanda de la societat catalana".

El Gremi es justifica dient que la preeminència de l'espanyol forma part de la realitat del país: "Es parla d'anomalia en la comparació entre cine i premsa escrita, quan la realitat actual dels mitjans de premsa escrita en català és que de més de 15 capçaleres que s'editen en castellà, només publiquen en català l'Avui, El Punt i l'edició especial d'El Periódico de Catalunya".


El Gremi es pregunta per què el cine ha de complir amb les quotes d'oferta en català "si cap dels sectors culturals en té" i posteriorment passa a ridiculitzar la llengua catalana adduint que "fins i tot la versió original va funcionar millor que la catalana" en l'estrena de Vicky Cristina Barcelona.


Pel Gremi d'Empresaris la llengua catalana és vista, només, com un obstacle: "Quan en un local es projecten les versions catalana i castellana d'una mateixa pel·lícula, l'espectador opta massivament en una proporció del 78,2% a 21,8% per la còpia en castellà". Els empresaris, emperò, han organitzat aquesta vaga pel dilluns dia 1 de febrer, no per un dissabte que és quan hi va més gent.


En el comunicat, escrit en espanyol, aquest grup d'empresaris catalans afirmen que no hi ha demanda de cinema en català i que aquest no és rendible econòmicament. A més, posen d'excusa la crisi econòmica per justificar exhibir només en espanyol. Arriben a assegurar, fins i tot, que el cinema en català "perjudica seriosament l'exhibidor i els treballadors i compromet la seva supervivència i els llocs de treball".


És per tot això que han promogut una vaga de cinemes pel proper 1 de febrer -dia de la gala dels Premis Gaudí-, però l'audiència no ha tardat en fer-los veure el seu posicionament: "Si els cinemes fan vaga contra el català, els catalans fem vaga de cinemes". Aquest és el lema d'aques grup de Facebook que en només 24 hores ha aconseguit reunir més de 4.000 membres.


El grup proposa que l'endemà de la vaga dels cinemes, el dia 2 de febrer, els catalans i catalanes que vulguin denunciar l'anticatalanisme dels empresaris del cinema, facin vaga i no vagin al cinema.


"Us animem a formar grups i a promoure accions davant d'aquests cinemes per revelar el seu capteniment colonitzador", remarca el grup.

La protesta dels empresaris la va fer pública el representant del sector, Camilo Tarrazón, que considera que la crisi del cinema s'agreujarà si el projecte de llei del govern de Catalunya acaba veient la llum. A més, els empresaris volen fer una campanya de comunicació per a explicar la llei i emprendre accions jurídiques contra la norma.

Plataforma per la Llengua: "Això es deu a una situació d'origen franquista"

La Plataforma per la Llengua ha emès un comunicat on afirma que la vaga de cines convocada pel Gremi d'Empresaris de Cinema de Catalunya pel pròxim dilluns significa girar l'esquena al públic català.

La Plataforma per la Llengua creu que els interessos que mouen alguns empresaris del sector obeeixen a raons ideològiques i a prejudicis del tot infundats. L'entitat entén que la situació actual és fruit de les inèrcies creades per una situació d’origen franquista i es mostra convençuda que, com ha passat en altres àmbits, un cop s’apliqui la llei, els empresaris reconeixeran les millores.

El comunicat arriba després que la Plataforma presentés, el 15 de gener, l'Estudi sobre la llengua al cinema en diversos països europeus, Quebec i Catalunya, un estudi comparatiu que demostra que el català és una llengua rendible i que el fet que no s’utilitzi aquesta llengua a les sales de cinema representa un cas únic en el context europeu i que justifica la necessitat d’una regulació del sector.

Per a saber-ne més:

El català és la llengua europea més discriminada pel cinema - Llibertat.cat

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid