Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Les colles de dimonis de Mallorca es mobilitzen contra la nova directiva europea

El món de la cultura popular i, concretament, el dels correfocs es mobilitza. La pràctica totalitat de les colles de dimonis de Mallorca han convocat una protesta per aquest dissabte en contra de la nova directiva europea que pretén restringir l'ús del foc als espectacles. Les colles demanen que la seva festa sigui declarada Bé d'Interès Cultural.

 

04/02/2009 22:46 Cultura

La manifestació sortirà aquest dissabte a les 12 hores de la cèntrica Plaça d'Espanya, recorrerà els principals carrers de Ciutat fins arribar a la Plaça de Cort. La protesta durà com a lema "per la nostra festa, per la nostra cultura" i la convoca la Federació de Dimonis, Diables i Besties de foc de les Illes Balears. Aquesta federació és de creació recent i compta amb prop d'una quinzena de colles de les illes. La protesta es pensa fer sense ús de cap tipus de material pirotècnic ni de fum, tal i com seran aquestes celebracions a partir de 2010 si la normativa europea s'arriba a aplicar.

  cartellmani_directiva_europea_b_res

Segons el president de la Federació, Martí Arbona, el rebuig de l'entitat a la normativa europea és, principalment, per dos motius: per una banda perquè no permet l'ús del material pirotècnic a joves menors de 16 anys; i, per l'altra, perquè obliga a deixar 15 metres entre el dimoni i els participants, la qual cosa no permetria que la gent ballàs amb els dimonis.

 

Per tot això, la Federació demanarà a la classe política que protegeixi la festa amb foc, un tipus de celebració molt tradicional i arrelada arreu dels Països Catalans. Concretament, les colles demanen que a les institucions la declaració de la festa de dimonis com a BIC i l'aprovació d'una llei al Parlament espanyol perquè la regulació de la festa corri a càrrec de les comunitats autònomes. El Consell de Mallorca dóna suport a aquesta reivindicació, igual que la Generalitat de Catalunya.

 

Més informació: La Unió Europea amenaça les tradicions catalanes

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid