Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Dues mil persones es manifesten en defensa del Roser

13.10.07 Unes dues mil cinc-centes persones (segons dades de l'organització) van participar als actes organitzats per la defensa del Roser a Lleida, patrimoni històric i símbol de la resistència de la ciutat a l'ocupació espanyola dirigida per Felip V, i contra els 300 anys d'ocupació espanyola.  Aquests actes han estat organitzats per l'esquerra independentista i comptava amb el suport de les Candidatures d'Unitat Popular (CUP).

13/10/2007 13:26 Política

Imatge d'una pancarta en defensa del Roser La jornada, emmarcada dins la Campanya 300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència, començà amb una mostra de cultura popular on s'hi pogueren veure diverses danses tradicionals de la cultura catalana, així com l'actuació de geganteres i gralleres. Unes dues hores després, quan acabà la mostra de cultura popular, començar a aplegar-se la gent per iniciar la manifestació en defensa del Roser i contra els 300 anys d'ocupació espanyola. Les gralles no pararen i donaren un toc festiu durant tot el recorregut de la manifestació. La manifestació passà pels carrers del casc antic de Lleida, s'aturà davant la Paeria on s'hi entregà el que representava una bandera espanyola amb el text “venuts” i un ram de roses negres. Durant el transcurs de la manifestació s'hi entonaren lemes en defensa del roser, titllant de botiflers als dirigents per voler vendre'l i també se'n cridaren contra la corona espanyola i contra la celebració del 12 d'octubre. Durant la manifestació es cremaren algunes imatges dels borbons en solidaritat als citats a l'Audiència Nacional i per manifestar el rebuig a la monarquia espanyola.

La manifestació conclogué amb un acte polític a càrrec de Ramon Usall (CUP Lleida) i Maria Josep Martínez (Campanya dels 300 anys) a la Plaça Sant Joan.Imatge de l'acte polític de cloenda de la manifestació Usall feu un recordatori ràpid del que han sigut aquests 300 anys d'ocupació, lligant les lluites del passat amb les presents, tot explicant com borbons i botiflers sempre han actuat en contra dels interessos col·lectius del poble català. La repressió borbònica de la Guerra de Successió, l'alçament feixista de 1936 o bé la Transición espanyola són bons exemples, segons Usall, per conèixer els interessos que han tingut uns i altres en diferents conjuntures històriques. En aquest sentit, cal entendre la defensa i reivindicació de l'edifici del Roser per a Lleida i per al poble català, així com la proposta d'agermanament amb la ciutat de Xàtiva. També va apuntar que els independentistes d'avui són els hereus d'aquella resistència i la mostra de que encara no han vençut al poble català.

Per altra banda, Martínez va fer una crida a no viure del passat, a afrontar el futur i a continuar lluitant per aconseguir uns “Països Catalans lliures i socialistes”. També va mostrar la solidaritat amb els membres de l'esquerra independentista basca, empresonats per l'Estat espanyol, i amb els citats per la crema de fotografies de la corona espanyola. Ambdós aixecaren, entre el públic que omplia a vessar la plaça, nombrosos aplaudiments i càntics a favor del Roser, per la independència i contra la corona espanyola. L'acte finalitzà amb el cant dels Segadors així com de la Internacional.  

Per finalitzar la jornada es realitzar un concert amb l'actuació de Feliu Ventura, Skalivada, Aramateix i Mall.

 

Per saber-ne més:

Més de dues mil persones es manifesten a Lleida per recordar l'ocupació espanyola (Vilaweb)

L'esquerra independentista es manifestarà el 12 d'octubre a Lleida en defensa del Roser (Llibertat.cat)

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid