Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La Catalunya Nord aterra a València

La professora rossellonesa Marta Serra va obrir ahir el cicle de xarrades "Conéixer la Catalunya Nord" que ha organitzat l'Assemblea de l'Horta d'Endavant per difondre a València la situació del territori més septentrional -i possiblement oblidat- dels Països Catalans. L'acte va tenir lloc al Racó de la Corbella, l'espai que l'esquerra independentista té al barri de Velluters, al centre de València.
 
En primer lloc, Serra féu una breu repassada a la història de la Catalunya des del tractat del Pirineus, signat el 7 de novembre de 1659, que va suposar la segregació d'aquesta part de la resta del país i el seu pas a mans de la monarquia francesa.

15/11/2011 22:57 Territori
I després va anar explicant les successives lleis aprovades i aplicades per l'estat francés per fer desparéixer el català en favor de la llengua francesa, com ara les Lleis Ferry (a finals del segle XIX), que aprofitaren l'extensió de l'educació pública per anar bandejant el català. Tanmateix, com explicà la rossellonesa, el trencament de la transmissió de la llengua es va produir després de la II Guerra Mundial.
 
 D'altra banda, Serra també va explicar que la Catalunya Nord ha estat tradicionalment una de les àrees de l'estat francés més abandonades, amb poca inversió i un dels índexs d'atur més elevats de la República. La seua població no arriba al mig milió de persones, que tenen poc pes entre els 70 milions d'habitants de l'estat. La seua economia és eminent agrícola, però ha anat girant cap al sector terciari, predominant-hi el turisme de baixa qualitat.
 
La nord-catalana va explicar que en l'àmbit polític el sistema electoral francés deixa molt poc espai per a la representació institucional de forces minoritàries, però que als carrers de les comarques septentrionals s'han desenvolupat des dels anys 70 del segle passat importants lluites pel territori (contra centrals nuclears, pedreres, l'alta tensió...) i per la llengua. A més a més, apuntà que s'ha aconseguit que la diada del 7 de novembre tinga un caràcter polític. I la introducció del català al sistema públic d'ensenyament, encara que molt reduïda, és també una passa endavant aconseguida els darrers anys que podria ajudar a combatre el fort autoodi que senten els nord-catalans envers la seua llengua.        
 
La presentació de Marta Serra va acabar en un col·loqui molt enriquidor amb els assistents, que va servir per plantejar dubtes i compartir experiències. El cicle Conéixer la Catalunya Nord continuarà amb més actes que s'anunciaran amb antelació.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid