Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Calvo: "El control i la repressió contra l'independentisme augmentaran a mesura que agafem força"

Eudald Calvo és regidor de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) del seu poble, Argentona, des de dissabte passat, 11 de juny. Calvo és un militant independentista conegut per la seva implicació a Maulets, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i sobretot en el moviment estudiantil en lluita contra la implantació del Pla Bolonya. Precisament arran d'aquest fet, l'agost de l'any passat Calvo fou detingut acusat dels delictes d'associació il·lícita, desordres públics, danys i una falta de lesions.

Dissabte 4 de juny el grup de suport a Calvo va organitzar un concert solidari per fer difusió del cas repressiu i demanar la fi de la persecució de l'independentisme.

13/06/2011 21:37 Entrevistes

La setmana de la detenció va afirmar en una entrevista a Llibertat.cat que no tenia cap dubte que el seu era un judici polític contra l'independentisme. Ara, quasi un any després dels fets i ja com a flamant regidor, tornem a conversar amb ell per parlar de la repressió contra l'independentisme ara que el discurs de l'Esquerra Independentista serà present a un bon nombre d'ajuntaments.

 

Dissabte 11 de juny vas prendre possessió de l'acta de regidor. A més us vau quedar a quatre vots del segon regidor. Com expliques aquesta entrada directa al consistori i el creixement que ha experimentat la CUP arreu del Principat? Consolida això la CUP com a alternativa política independentista d'esquerres?

cartell_eudaldL'entrada de la CUP d'Argentona al consistori és fruit de molts anys de feina com a Maulets i també amb altres entitats en les quals hem estat participant durant molts anys. El resultat electoral l'entenem com un reflex de tota aquesta feina. També s'ha de dir que la campanya va ser molt ben rebuda per la població d'Argentona i que la llista, molt jove, va caure en gràcia. No es tracta de sort sinó de molt treball de formigueta. De la mateixa manera crec que ha estat a la resta del país.

La CUP està consolidada als pobles on es presenta i es percep com una alternativa. Però encara ens queda molt camí per recórrer, tant a nivell local com nacional. Encara queden moltíssimes zones del país on la CUP no hi està arrelada i no hem de tenir pressa, però sí que en aquest sentit anem coixos. L'augment de vots i regidors de la CUP segurament servirà per engrescar nova gent de pobles on encara no hi ha CUP.

Com afrontes el repte de servir els veïns d'Argentona durant els propers quatre anys?

Esperem ser la veu del carrer dins l'Ajuntament. En aquest sentit, l'experiència del moviment 15-M i l'acampada d'indignats/des a Argentona pot ser una plataforma de gent molt important a l'hora de fer de corretja de transmissió del carrer a les institucions. En aquest sentit, la CUP ha de ser una eina útil. De la mateixa manera, el contacte amb la major part d'entitats del poble és i ha de ser fluït i constant. Només amb la feina feta podrem demostrar que som l'alternativa.

Creus que influirà el fet que siguis regidor en el desenvolupament del teu cas repressiu? I al revés, el fet d'estar represaliat et permetrà complir amb tots les tasques de regidor?

No crec que influeixi massa, és més important que hi hagi un suport des del carrer que no si tens un càrrec a les institucions. Respecte la segona pregunta, no crec que em suposi perdre moltes hores el fet de tenir aquest cas obert. És molest haver de signar un cop cada 15 dies als jutjats, però no em roba molt de temps.

Precisament dissabte 4 de juny vau celebrar un concert a la teva vila natal, Argentona, en solidaritat amb el teu cas repressiu. Per què vau decidir organitzar un concert i quins eren els objectius de l'acte?

L'objectiu del concert era doble: per una banda difondre el cas i per l'altra fer diners per pagar les despeses judicials que suposa un cas com aquest. Encara no tenim els números finals, però creiem que hem acomplert els dos objectius que ens havíem marcat.

Quina valoració fas de l'acte?

01092008_0011L'assistència va ser molt bona, de fet, més de la que esperàvem. Semblarà un tòpic, però la realitat és que tot va sortir molt bé: no hi va haver cap mena de problema de cap tipus. Estem gratament sorpresos perquè no vam haver de solucionar masses imprevistos.

Teniu previst celebrar algun acte més per augmentar la solidaritat amb el teu cas, com ara la ronda de xerrades que has anat fent tu mateix per tot el país juntament amb Alerta Solidària?

Fins ara ens havíem centrat en la difusió del cas, que segurament és l'objectiu prioritari. Encara ens queda molt camí per recórrer, però de moment estem satisfets per la difusió aconseguida.

La campanya "Eudald Lliure" duu a terme una recollida de signatures. Quantes en teniu ja de recopilades? Les fareu públiques?
Més endavant farem públiques les signatures, però de moment preferim anar recollint sense comptar-les, quan el procés estigui més avançat farem públic quantes n'hem aconseguit. No es tracta de fer una cursa a veure si en traiem moltes, sinó de recollir el màxim que puguem.

Sobre el teu cas en concret. En quin estat es troba actualment? Com avança?

El cas està en procés, però la "justícia" és molt lenta. A hores d'ara nomès hi ha hagut un moviment per part dels jutjats i han estat les declaracions de Mossos d'Esquadra i no sembla que tinguin més "proves" que els videos de les manifestacions que ja han presentat.

Tens esperances fermes que acabi amb una absolució, tal com s'ha vist amb altres casos repressius de militants independentistes, com és el cas recent d'en Jona de l'Eixample?

Si el procés depengués de persones sensates no tindria cap dubte en afirmar que acabarà amb una absolució. Però en els diferents casos repressius que patim el moviment sempre ens enfrontem a l'atzar de tenir un jutge o jutgessa més sensat o menys. La nostra vida està en mans dels jutges i és difícil endevinar les seves intencions.

Quines són les teves perspectives de futur? Tems que el procés s'allargui molt en el temps?

Amb molta probabilitat el procés serà molt llarg. Ho podem comprovar en el cas d'en Jona o de molts altres que hem patit els darrers anys. Calculem uns 4 o 5 anys des de l'inici del cas fins el dia del judici i amb prou feines portem un any des de la detenció (el 20 d'agost) i 1 any i mig des de les manifestacions a la universitat per les quals m'imputen el delicte d'associació il·lícita. Per tant, calculem que encara queden 3 o 4 anys de procés.

Quina importància té la solidaritat en casos repressius com el teu? En quin grau creus que influeix en la resolució judicial dels casos?

eudald_24.08.10_011

Quan parlem de casos repressius a col·lectius que fem política, com és aquest cas, tot passa a una altra esfera. Tot es basa majoritàriament en criteris polítics i molt poc en criteris judicials. Ho podem comprovar en el cas de la crema de fotografies del rei i en molts altres. Per tant, té més importància que hi hagi molta pressió al carrer que no pas tenir bons advocats, doncs la pressió exercida pot variar positivament l'actitud de la fiscalia (que depèn de l'esfera política de manera directa) i fins i tot sobre el jutge o jutgessa, que pot veure les coses diferents al saber que es tracta d'un cas polític. Malgrat tot, el component jurídic més estricte, bons advocats i l'existència o no de proves, testimonis, etc. sempre és important.

En el manifest que van llegir dos membres del teu grup de suport al concert es denunciava l'enduriment de les polítiques de control i de seguretat pública. A mesura que el poble català avanci en el procés de ruptura serà més habitual la persecució de l'independentisme?

És probable que augmenti el control i la repressió contra l'independentisme a mesura que agafem força. De fet, el meu cas apareix de manera paral·lela a la sentència del tribunal constitucional sobre l'Estatut de Catalunya i la manifestació del 10-J. Així que crec que la repressió sempre va unida a un augment de la força del nostre discurs. El mateix està passant amb el discurs "antisistema" i les persones més activistes en aquesta lluita.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid