Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El País Valencià en lluita per la llengua: "Sí al valencià!"

 

Més 22.000 persones s'han manifestat aquest dijous a a favor de l'ensenyament en català i en contra del decret del govern de Francisco Camps que imposa un model educatiu únic trilingüe valencià-castellà-anglès i elimina les línies en valencià. Convocats per Escola Valenciana, els manifestants han marxat pels carrers de València sota el lema "Sí al valencià!".

La mobilització més multitudinària ha tingut lloc a València, on s'ha aconseguit omplir de gom a gom la plaça de la Mare de Déu, tot i que la data de la mobilització siga un dia entre setmana. Més de 15.000 persones hi han assistit. 

09/06/2011 20:27 Llengua

 

Les xifres de suport a l'ensenyament en valencià parlen per si mateixes: més de 6.000 adhesions al manifest de persones, entitats i escoles en una setmana; més 100.000 visites úniques a la web de les mobilitzacions, més de 100 lectures de manifest als centres educatius, 1.100 voluntaris apuntats per coordinar les mobilitzacions...

Des d'Escola Valenciana s'ha destacat que a València s'han superat les xifres de les concentracions dutes a terme entre setmana l'any 2008 pel conflicte sorgit arrel de l'assignatura d'educació per la ciutadania. A la concentració hi han assistit representants de tota la comunitat educativa i els líders polítics de tots els partits polítics a l'oposició a les Corts i l'Ajuntament: Jorge Alarte, Enric Morera, Marga Sanz, Joan Calabuig, Joan Ribó i Amadeu Sanchís, entre molts altres diputats autonòmics i estatals i regidors.

"La resposta de hui és de les més contundents que es recorden, escoles i instituts, pares i mares, sindicats, entitats, partits polítics, universitats i milers de ciutadans hem dit que volem més diàleg i més consens, no estem disposat a donar ni un pas enrere més", ha destacat Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana. Moreno ha recordat que "continuem pensant que les línies en valencià no tenen color polític, que són de tots i totes" i ha fet una crida a tota la societat, incloses les bases del Partit Popular, a "dir sí al valencià, sumar-se a la via del consens i el rigor pedagògic". El president d'Escola Valenciana ha reiterat que el decret de Font de Mora "ignora l'anglés i elimina el valencià" i ha insistit en remarcar que "hem d'aprendre valencià, castellà i anglés sense necessitat de renunciar a l'ensenyament en valencià". "És totalment fals que per aprendre anglés hem de renunciar a l'ensenyament en la nostra llengua. És tot el contrari: estudiar en valencià millora la capacitat d'aprendre una llengua estrangera", ha afegit. Moreno ha fet una petició concreta: " Demanem al nou conseller que retire el decret i encete un via de diàleg per arribar al consens amb tota la comunitat educativa".

"Demanem al nou conseller que retire el decret i encete un via de diàleg per arribar al consens amb tota la comunitat educativa, hem d'aprendre valencià, castellà i anglés sense necessitat de renunciar a l'ensenyament en valencià", ha dit Moreno. Escola Valenciana qualifica la jornada de hui com un "èxit rotund" i adverteix que aquest és només el primer pas. L'entitat aposta ara per extendre les mobilitzacions a tots el pobles implicant a les associacions de pares i mares i pensar en grans accions per aquest final de curs i el principi del que ve. Escola recorda que "hi ha 230.000 famílies amb fills estudiant en valencià en aquest curs, intentar prohibir això és una barbàrie". L'entitat cívica ha fet una crida tota la societat, a les bases del Partit Popular per "dir sí al valencià, participar a les mobilitzacions i sumar-se a la via del consens i el rigor pedagògic". A més, anuncia una roda de reunions amb els regidors d'educació de les noves corporacions. Dissabte Escola Valenciana anima a convocar concentracions coincidint amb la presa de possessió als ajuntamements.

També a Castelló, Alacant, Barcelona i Tarragona

A Castelló unes 2.500 persones s'han desplaçat fins la Casa dels Caragols. Natxo Badenes, president dels Col·lectius per la Llengua de Castelló ha destacat que "estem demostrant que l'ensenyament en valencià és cosa de tots, de nord a sud, de Vinaròs a Guardamar."

A Alacant l'encarregat de llegir el manifest ha estat Pere Ramon Zaragozí, president de la coordinadora de la Marina Baixa d'Escola Valenciana. Zaragozí no va poder llegir el manifest de la Trobada el dissabte passat a Relleu, donat que l'alcalde Santiago Cantó, del PP, va interrompre l'acte i va amenaçar en fer intervenir la polícia local si aquest es llegia finalment. A Alacant la resposta ha estat contundent: 5.000 persones han omplit de gom a gom l'espai contigu a la Delegació Territorial de la Conselleria d'Educació.

A Barcelona, mig miler de persones s'han concentrat a la plaça del Rei de Barcelona convocades per somescola.cat i Òmnium Cultural i mostrant pancartes en les que es podia llegir "Si al valencià", "Si a l'ensenyament en català" i "Assumiràs la veu d'un poble". Després de la lectura d'una manifest els concentrats han fet uns minuts d'aplaudiments per mostrar la seva solidaritat amb el poble valencià.

A Tarragona, entitats i persones s’han concentrat a la 19h a la Plaça de la Font de Tarragona a favor de l’escola en català als diversos territoris.  Durant l'acte,  les tarragonines Rosa de les Neus Marco i Sara Maestre, i el valencià Zeus Serrano han llegit el manifest. La concentració havia estat convocada de la Plataforma per la Llengua


 

sialvalenci
 
sialvalencia3

 

 

 

sialvalencia4

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid