Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El "Dia de les Esquadres", una herència franquista

L’origen de la festivitat de la Diada de les Esquadres de Catalunya, data artificial que els governs autonòmics de CiU van imposar per legitimar aquest cos militar, és herencia del franquisme, anys en què aquest cos d’origen botifler va coexistir amb les altres forces repressives comandades pel general Franco. Els Mossos del franquisme, molts dels quals militars espanyols de graduació, mai van ser depurats.


La polémica per les agressions provocades pels antiavalots d’aquest cos armat a la plaça Catalunya ha despertat noves reaccions envers els Mossos d’Esquadra, cos mercenari creat pels botiflers de Valls després de la derrota de la Guerra de Successió i liderats pels germans Veciana.

30/05/2011 20:16 Cultura

Una d’aquestes polèmiques és l’adoctrinament que el cos armat porta a terme a terme a centres educatius. Una altra polèmica ha estat el fet que enguany, per primer cop des de la restauració autonòmica, els representants dels Mossos d’Esquadra celebraran el seu Dia una missa catòlica.

Actualment el cos procedent dels botiflers de Valls realitzen un paper de substitució dels seus predecessors i contemporanis cossos policíacomilitars, garants de l’ordre social i  polític i dels interessos de l’Estat espanyol al Principat, tal i com han posat de manifest durant els darrers mesos prioritzant la vigilància i repressió de mobilitzacions socials i polítiques.

Els Mossos d’Esquadra (o esquadres dels Mossos) provenen del segle XVIII-XIX i tenien com a funció principal un paper auxiliar de l’exèrcit borbònic (combatre els guerrillers austriacistes, perseguir els dessertors en temps de pau i de guerra, control ideològic i moral, encalçament de contrabandistes i bandolers, etc.), ja que coneixien suficientment el terreny i actuaven a manera de mercenaris indígenes. Un rol militar i eficàcia policíaca de control social i polític que els ha perpetuat per la confiança que oferien a les classes dominants (terratinents, Església catòlica, industrials, militars espanyols, etc.). Per aquesta raó aquest cos, que comptava amb un currículum repressiu com a preservador de l’ordre social i d’obediència durant segles, també va perviure durant el franquisme com un cos folklòric que simbolitzava l'ordre i l'obediència al règim. Molts dels mossos dels franquisme eren militars espanyols, un requisit que durant la transició també es va reservar per als comandaments de la policia autonòmica actual, que havien de ser militars de graduació per exercir un càrrec dins dels cos autonòmic.

En els anys de la reforma política els Mossos d’Esquadra van a ser el candidat número u per exercir aquest paper de substitució dels anteriors cossos repressius que, com en la resta d’aspectes d’aquesta operació política de maquillatge canviés la façana per deixar-ho tot ben lligat. Un dels promotors del canvi del model policíac de la reforma fos precisament l’exfalangista Rodolfo Martín Villa, també molt interessat a recuperar i ampliar un cos com aquest. Un altre avalador de la continuïtat d'aquest cos armat va ser el també falangista Juan Antonio Samaranch.

 La festa de la Diada de les Esquadres, que compta amb una dèbil tradició a la història de Catalunya, va ser recuperada a la dictadura Franquista, i posteriorment es va perpetuar fins l'actualitat. El govern de Jordi Pujol va fixar aquesta Diada de tradicio botiflera i reaccionària el 1982; festivitat militar i ara religiosa que s'ha perpetuat fins als nostres dies.

 

 Curiosament, des d'alguns sectors autoqualificats progressistes d'agents de la policia autonòmica s'ha criticat la decisió de celebrar la Diada de les Esquadres amb una missa, així com les ofrenes en nom del cos armat a la Verge de Montserrat.

 

Per saber-ne més:

Un estudi proposa eliminar el nom de Mossos d'Esquadra pel seu contingut històric botifler Llibertat.cat

Esquadrisme, periodistes i cintes de vídeo Llibertat.cat

Ètica o confessió ElPunt

ICV-EUiA demana al Govern que no programi una missa en la celebració del dia de les Esquadres ACN

Els Mossos d'Esquadra de la Regió Central fan una ofrena floral a la Moreneta Regió7.cat

Puig respon a les crítiques defensant de manera aferrissada els Mossos d'Esquadra Directe.cat

Dia de les Esquadres, avui al Centre Cultural ElPunt

Sabadell celebra el dia de les Esquadres ASabadell.cat

La festa dels Mossos ElPunt

El Departament d'Interior celebra el Dia de les Esquadres a Palamós Telepremsa

Felip Puig celebra des de Vic el Dia de les Esquadres ElTer.net

Felip Puig presideix a Vic el Dia de les Esquadres de la Regió Policial Central Osona.com

Palamós acull la celebració dels Mossos del Dia de les Esquadres Diari de Girona

 

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid