Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El 4,3% d'infants de la Catalunya Nord estudia també en català

Tot i ser una xifra baixa, el 4,3% d'infants nord-catalans que aprenen català a l'escola a més de francès va augmentar un 15% entre el curs escolar 2005-2006 i el 2008-2009.

Són dades de la Federació per les Llengües Regionals a l’Ensenyament Públic recollides per Plataforma per a la Dignitat de la Catalunya Nord, que remarca que el model d'immersió lingüística "és l'únic capaç de fer que un alumne acabi parlant amb facilitat una llengua minoritària quan la transmissió familiar deixa de funcionar", tal com ha passat arreu de l'estat francès, lamenta.

29/01/2011 09:00 Llengua

Qui sol promoure l'ensenyament immersiu són generalment les associacions, fruit d'iniciatives que sorgeixen dels sectors populars conscienciats atès el menysteniment institucional. En serien exemples la Bressola a la Catalunya Nord, la Diwan a la Bretanya, l'Ikastola a Iparralde o la Calandreta a Occitània.

El curs 2008-2009 un total de 2.956 nens nord-catalans van ser escolaritzats en bilingüe, és a dir un 4,3%. Segons la Federació per les Llengües Regionals a l’Ensenyament Públic, aquesta xifra suposa un aprenent bilingüe per 1,2 quilòmetres quadrats i un alumne bilingüe per 145 habitants. La Catalunya Nord és dels territoris més mal situats, ja que tot i ser comparable a la de l'ensenyament a la Bretanya britòfona, la situació a Cròsega, Alsàcia i sobretot Iparralde és molt millor. Tot i que aquesta constatació, la millora evolutiva ha estat superior a la Catalunya Nord, és a dir que el percentatge de creixement de nens que incorporen el català al seu aprenentatge ha estat més alt que als altres territoris ocupats.

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid