Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
2011: Un any de retallades i encariments de serveis bàsics

L'any nou que encetem arriba ple de nous reptes i desafiaments per al conjunt de la classe treballadora. El règim neooliberal en el qual s'emmarca la nostra societat ha aprofitat la crisi capitalista aguda que patim per aplicar un paquet de retallades socials contra els treballadors, per una banda, i malgrat això encarir els serveis bàsics d'ús obligat, per l'altra. 
 
A continuació us oferim un recull de les retallades i dels encariments que patirem aquest any 2011 i que obligaran els col·lectius i organitzacions en lluita per la justícia social a replantejar-se nous horitzons i estratègies de combat per tal de fer front a l'opressió social creixent.

01/01/2011 10:30 Economia

 

La jubilació, als 67

zp-vell_bEl proper 28 de gener s'aprovarà la reforma de les pensions, que inclourà un augment progressiu de la jubilació. El text de la reforma va passar per la comissió del Pacte de Toledo, que hi va donar llum verda però amb l'oposició per primer cop de l'esquerra minoritària (ERC, ICV-IU i BNG) i amb el sí de la resta de formacions. S'espera que el pròxim 25 de gener el Ple del Congrés ho debati perquè el govern espanyol va fixar el 28 de gener com a límit per aprovar la reforma al Consell de Ministres.

L'augment de l'edat de jubilació serà d'un mes i mig per any. A l'inici del període de transició, al 2013, serà de 65 anys i al 2020 se situaria als 66.

Aquesta modificació del sistema de pensions obeeix més a les "exigències dels mercats" que a un plantejament objectiu a partir d'una anàlisi realista, afirma la Intersindical-CSC, que assenyala que en els darrers 40 anys el sistema de pensions ha generat excedent que en la seva major part ha anat a engreixar els pressupostos generals de l'Estat. Només a partir del 2000, i de manera parcial, s'ha capitalitzat aquest excedent. Per la lògica dels vasos comunicants, i en aquest context, una disminució del cost de les pensions ha de permetre millorar la transferència de fons als comptes de pressupostos generals i per tant disminuir la pressió sobre el deute públic i els seus respectius tipus d'interès, apunta el sindicat.

Amb tot, els canvis demogràfics importants, i el canvi en l'esperança de vida, són un factor a tenir en compte, però això sol no justifica les mesures estructurals que s'intueixen, per la Intersindical, ja que tenim un sistema de pensions i de protecció social dels més baixos del nostre entorn, calculat sobre percentatge del PIB, de manera que els canvis demogràfics poden quedar compensats amb l'increment de la productivitat i el creixement econòmic.

Transport públic?

avenoTal com ja va posar de manifest Llibertat.cat en una comparativa d'inversions entre el transport públic i l'elistista, el que patirà un encariment més acusat aquest any 2011 és, és clar, el que cada dia utilitzen milions de persones al nostre país per anar a treballar. L'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha acordat la revisió de tarifes que han de regir en el sistema tarifari integrat a partir de l'1 de gener de 2011 a cadascun dels títols de transport. La targeta T-10 d'una zona de Barcelona, per exemple, la més utilitzada pels usuaris, experimentarà una puja del 3,77%, dels 7,95 euros actuals, als 8,25 que costarà l'any vinent. Pel que fa al servei de rodalia de Barcelona, operat per Renfe, el bitllet senzill puja un 3,57% (1,45 euros),

En canvi, aquest any Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) mantindrà les tarifes dels títols de transport propis de Metrovalència i TRAM Metropolità d'Alacant. Només experimentaran un increment els preus dels bitllets integrats amb altres mitjans de transport de la zona TAM d'Alacant. Així, un abonament de metro seguirà valent 6,55 euros i un bitllet senzill 1,40. 

Els peatges, més cars

perillpeatgesCornuts i pagar el beure: malgrat que el Principat és l'únic territori amb tants peatges o autopistes de pagament, a més, s'hauran de pagar més cars aquest any. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat la revisió de les tarifes dels peatges per al 2011, que es traduirà en un augment del 3,5% de mitjana per a tots els vehicles i autopistes. En concret, l'augment serà d'un 3,77% per a turismes i motocicletes i d'un 2,58% per als vehicles pesants. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha resolt l'aprovació de la revisió, que preveu una actualització anual del peatge que paguen els usuaris de les vies de pagament.

Territori i Sostenibilitat ha fet públic com quedaran les tarifes a partir de l'1 de gener del 2011. Als preus, però, s'hi ha d'afegir l'IVA, que aplicarà cada concessionària. El Túnel del Cadí passarà de 9,53 euros que costa actualment a 9,86 euros (amb excepció dels empadronats al Berguedà, la Cerdanya o l'Alt Urgell). El peatge del tram Sant Cugat-Terrassa passarà de costar 1,02 euros a 1,06 (1,92 dissabtes i festius). El peatge de la C-16 del tram Terrassa-Manresa valdrà 3,22 euros, deu cèntims més que actualment (5,86 euros dissabtes i festius).

De la seva banda, els túnels de Vallvidrera costaran 2,84 euros, també deu cènims més que l'any 2010, i 3,19 euros en hores punta. Per passar pels túnels del Garraf s'hauran de pagar 4,86 euros (fins ara 4,59). D'altres peatges destacats són els de la C-32 Sitges-Vendrell (2,91 euros), Montgat-Mataró (1,04 euros), Mataró-Palafolls (2,57 euros) i Barcelona-Montmeló (1,22 euros).

La llum, l'aigua, el gas... aviat productes de luxe

luxeL'any nou ha arribat com cada any acompanyat d'una pujada dels serveis bàsics que les persones corrents fan servir cada dia. Aquest cop és més greu, però, pel context de retallades i patacades que ja pateixen els treballadors. En aquest sentit, el rebut de la llum serà el que patirà la pujada més forta i augmentarà un 9,8%, equivalent a 4,25 euros més de mitjana cada mes. El gas també incrementarà un 3,9% el seu preu mitjà, entre 0,56 i 1,66 euros més cada mes, depenent del tipus de consum.

Tots aquests preus estan per sobre de l'índex de preus al consum (IPC), que ha augmentat un 2,3% entre gener i novembre, l'últim mes que recullen les dades de l'Idescat. L'augment del 9,8% del rebut de la llum pels usuaris de la tarifa d'últim recurs (TUR) representa que la factura mensual s'elevi en uns 4,25 euros al mes de mitjana, 51 euros l'any.

A més a més de la llum, el gas pujarà de mitjana un 3,9%. En el cas dels consumidors T1, sense calefacció, la pujada serà del 4,14% i la tarifa T2, aquells que sí tenen calefacció, un 3,87%. El ciutadà passarà a pagar de mitjana 3,2 euros més al mes en electricitat, 38,4 euros l'any. En el cas del gas, la tarifa T1 suposarà 0,56 euros més al mes i 1,66 euros més per aquells que tinguin tarifa T2.

Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Alhora i la CUP
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid