Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Un vídeo recorda el servei al poder del diari La Vanguardia a pocs dies del 130è aniversari

Un vídeo penjat al Youtube fa un repàs del paper del diari La Vanguardia durant la història. El diari conservador català, que el 2011 farà 130 anys de la seva existència, s'ha mostrat al servei del poder i de l'autoritarisme al llarg de la seva trajectòria. Tal i com descriu aquest vídeo didàctic amb el títol "La Vanguardia, 130 anys llepant culs", el diari de la nissaga dels Godó sempre ha donat suport a colpistes, a l'església catòlica, reis i oligarques.
 
Només en breus etapes de la història va aportar un discurs modernitzador i plural, com durant els anys 1936-1939, en què el diari va ser incautat per la Generalitat republicana. Actualment, La Vanguardia continua fent honor a la seva història i continua sent el mitjà escrit preferit per les classes dominants i l'ordre espanyolista, malgrat que hagi anunciat que properament iniciarà una edició en català.

25/11/2010 00:47 Comunicació

La Vanguardia va ser fundada el 1 de febrer de 1881, per dos empresaris d'Igualada, els germans Carles Godó Pié i Bartomeu Godó Pié.
 
Inicialment va néixer com a medi d'expressió d'una fracció del Partit Liberal de Barcelona, que aspirava aconseguir l'alcaldia de la ciutat.Set anys després comença la historia de La Vanguardia com a diari plenament independent, plural i modern.
 
 El 1 de gener de 1888, primer dia de la Exposició Universal de Barcelona, presentà un nou format, amb doble edició de matí i tarda. El periodista que aconseguí convertir un diari partidista en el referent de la premsa independent barcelonina fou Modesto Sánchez Ortiz, un director andalús que es va integrar plenament a la vida cultural de Barcelona. Fou director de 1888 a 1901, i va obrir les pàgines del diari als joves artistes i intel·lectuals catalans mes destacats, incloent Ramon Casas, Isidre Nonell, Santiago Rusiñol, Raimon Casellas entre d'altres.

El 25 d'octubre del 1903 el rotatiu es va traslladar del carrer de les Heures a un edifici modernista del carrer Pelai 28, i va renovar el sistema de composició. Sota la direcció del mallorquí Miquel dels Sants Oliver, La Vanguardia va contractar prestigiosos col·laboradors del Diari de Barcelona, degà de la premsa continental. Va ser el primer diari "espanyol" que va enviar corresponsals a París i Berlín. En aquella època es va convertir, amb mes de 80.000 exemplars, en el diari de major difusió de Catalunya., especialitzat en les esqueles de la classe burgesa i altres notes de  l'alta societat.
 
En endavant,  La Vanguardia es va convertir en la referència conservadora a Catalunya, la veu d'ordre de la burgesia catalana i de l'Estat.
 
 
{youtube}oiIEeqBRBQc{/youtube}
 
Joan Puig i Ferreter va retratar aquest diari a la novel.la Servitud. 'una visió àcida i crítica del pas del jove Andreu Rojals (Puig i Ferreter) per la redacció de La Llanterna ("La Vanguardia"), el contacte amb diversos companys, com ara Perera (Pomés), Veguer (Màrius Verdaguer), Trias (Alfred Opisso, pare del dibuixant), Prunera (Nogueras Oller), entre d'altres, a més del director (Miquel dels Sants Oliver), l'únic que apareix envoltat de lloances.
 
Agustí Calvet, Gaziel -que també va escriure un llibre contra els Godó, Història de La Vanguardia, 1884-1936-, era, amb Oliver, director del diari quan Puig i Ferreter hi va treballar.
 
 
Mereix un comentari a part el marquès que és l'amo de La Llanterna, Don Hilarió (Ramon Godó i Lallana, comte de Godó), autèntica bèstia negra del relat, home dèspota que menysprea els catalanistes -sempre parla en castellà, tot i ser barceloní-, els republicans, els socialistes i, per descomptat, tots aquells a qui dóna de menjar, especialment els obrers, els quals esclavitza. Sota la perspectiva de Rojals i Don Hilarió, la novel.la narra de manera apassionant els anys crítics de la postguerra mundial, el món del sindicalisme, del pistolerisme i, sobretot, la gran vaga del 1919 a Barcelona, representada per la lluita desesperada de l'empresari contra el poder de l'Organització General dels Treballadors: "Havia començat un temps que tothom tenia por, semblava que anava a canviar l'antic ordre de coses, i tothom afalagava els seus subordinats com tement que serien els amos de demà".
 
De La Vanguardia/La Llanterna i el seu estil periodístic Puig i Ferrater també va escriure frases coses com aquestes:
 
"Quina ànima ha de tenir un tros de paper que va a les mans de cent mil llegidors i ha de parlar una mica de tot i ha d'acontentar tothom i ha de procurar captar de tots els estaments subscriptors, esqueles i anuncis?".
 
"Fugi, vostè que és jove, d'aquest treball absurd. L'ase de la sínia treu aigua per regar els camps. Què reguem nosaltres? Fomentem l'estultícia, la ignorància, la mentida i la badoqueria. [...] Damunt nostre, damunt la nostra estúpida servitud, creix la riquesa, la glòria, la vanitat, l'autoritat, l'abús i el crim; i nosaltres ens consumim de misèria, oblit i rancúnia. I gosem dir-nos intel.lectuals!".
 
 "Com el mercer ven cintes, nosaltres [els periodistes] venem el suc del nostre cervell. Això és la nostra grandesa i la nostra misèria. Servim a qui ens paga".
 
Més recentment, el 2006, el periodista Josep M. Huertas Claveria va publicar Una història de «La Vanguardia», una aproximació crítica a la història d'aquest diari barceloní abordada, com Puig i Ferrater, des de dins de l'es entranyes del monstre i des de la reivindicació de la dignitat periodística.

 
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid