Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'assassinat d'un nen sahrauí posa de manifest la gravetat del conflicte

La mort a trets per part de l'exèrcit marroquí d'un nen de 14 anys la setmana passada als campaments de protesta dels afores d'Al-Aiún han posat sota el punt de mira internacional l'agressivitat de l'ocupació marroquina al Sàhara Occidental.

El Marroc neutralitza la protesta sahrauí per tots els mitjans i amb la força de les armes que aquest cop ha costat la vida a Elgarhin Nayem Foidal, de 14 anys. I a més del marroquí, l'estat espanyol també n'és responsable, com a potència administradora encara del territori i per haver deixat el Sàhara en mans d'un estat assassí com el Marroc ara fa 35 anys.

27/10/2010 13:47 Internacional
Els sahrauís són tractats com a ciutadans de segona, com a esclaus d'un país ocupat, i no tenen més remei que fugir i assentar-se en campaments infrahumans plens de mancances i penúries, sense electricitat ni aigua corrent. El control sobre el campament on va morir el jove és absolut. Ningú pot entrar ni sortir, les telecomunicacions estan tallades i comunicar-se amb els habitants de dins és impossible.

El tracte d'esclaus que reben arriba fins al punt que els familiars del noi assassinat no han pogut ni veure'l ni assistir al seu enterrament. De fet, el Marroc ha segrestat el cadàver del noi i han enterrat Elgarhin com un gos sense ni dir a la seva família on està enterrat. El nen va ser disparat quan anava en un cotxe que intentava portar provisions als habitants del campament.
 
El govern marroquí ha intentat evitar així que l'enterrament es convertís en una protesta massiva a favor dels drets dels sahrauís i per impedir que prenguin el protagonisme de la lluita per la independència. La de la setmana passada va ser la protesta més gran que ha viscut mai el Sàhara Occidental des que fa 35 anys l'estat espanyol es retirés del territori. El campament està ocupat per 15.000 persones, segons el Front Polisari, tot i que l'exèrcit i la policia marroquina impedeixen l'entrada de més persones, incomunicant i aïllant completament la zona.
 
El cas és que l'èxode de sahrauís que fugen de la zona ocupada és massiu, per denunciar l'espoli de les riqueses naturals a què està sotmès el seu país. Els manifestants s'allotgen en tendes absolutament controlades i intimidades per camions de la gendarmeria de guerra marroquina, vehicles de les forces auxiliars, operants de les forces repressores, helicòpters... de manera que l'estat de setge contra el Sàhara és total i els sahrauís són víctimes de la impunitat exercida per la política d'apartheid practicada per les autoritats d'ocupació marroquines, amb el vistiplau espanyol.
 
Solidaritat des dels Països Catalans

La solidaritat internacional no s'ha fet esperar també als Països Catalans. L'Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears ha convocat una concentració per expressar la  condemna al brutal assassinat per part de l’exèrcit marroquí del nin sahrauí de 14 anys, Elgarhi Nayem, així com la solidaritat amb els seus familiars, els set sahrauís ferits i el poble sahrauí.

L'Associació demana la intervenció immediata de les Nacions Unides pel que fa a la seguretat de la població sahrauí. Segons assenyala, la Missió de Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO) present a la ciutat de l'Aaiun, ha de desplaçar-se urgentment al campament muntat per la població sahrauí i vetllar per la seva seguretat. La MINURSO ha de vetllar pel compliment de l'acord de pau de 1991, qüestió que considerem que no esta fent ja que són conegudes les sistemàtiques violacions de drets humans a través de pràctiques com la tortura, detencions, assassinats ... i el rearmament de l'exèrcit marroquí.  A més, insta l'ONU, la UE i l'Estat espanyol a assumir les seves responsabilitats en defensa de la legalitat internacional, pel respecte als drets humans i civils i en favor de la salvaguarda de les vides humanes.

Per altra banda, demana a la Unió Europea que paralitzi immediatament l'Estatut Avançat concedit al Marroc, per no respectar els drets fonamentals de la població sahrauí. Els Fons Europeus destinats al Marroc han de ser bloquejats. L'Acord de Pesca no ha de ser renovat, recalquen, mentre que recorden que l'estat espanyol, com a  potència administradora del territori, ha de denunciar radicalment aquesta situació i demanar al govern marroquí que cessi en l’assetjament i violència contra la població sahrauí.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid