Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
ETA anuncia un alto el foc

L'esquerra abertzale afirma que l'obertura d'una nova fase política és "irreversible"

L'esquerra abertzale considera que la declaració d'ETA  a la BBC en la qual "anuncia oficialment la continuïtat de la seva decisió unilateral, indefinida i no condicionada" de cessar les accions armades constitueix una aportació "de valor inqüestionable per a la instal·lació de la pau i la consolidació d'un procés democràtic", i subratlla que el camí emprès fa mesos per l'esquerra abertzale i el "compromís" explicitat per l'organització armada fan "irreversible l'obertura d'una nova fase política" a Euskal Herria.

05/09/2010 17:51 Internacional
Els portaveus de l'Esquerra abertzale, Txelui Moreno, Tasio Erkizia, Agurne Barruso i Mariné Pueyo han destacat aquesta tarda a Donostia que la declaració de l'organització armada en la qual "anuncia oficialment la continuïtat de la seva decisió unilateral, indefinida i no condicionada" de cessament de les accions armades és "una aportació de valor inqüestionable per a la instal·lació de la pau i la consolidació d'un espai democràtic com a marc imprescindible per abordar espais de diàleg i negociació cap a la resolució definitiva del conflicte".
 
Han subratllat que el debat i les "conclusions inequívoques" adoptades "de forma sobirana" per les bases de l'esquerra abertzale en els últims mesos i plasmades en el document Zutik Euskal Herria, així com el "compromís" explicitat avui per ETA, fan "irreversible l'obertura d'una nova fase política" a Euskal Herria. En la seva opinió, s'estan obrint les portes a un escenari "que permeti la superació definitiva de l'actual realitat de bloqueig, violència i repressió"
 
En aquest sentit, entén que la declaració de Brussel·les és "una referència ineludible per assentar de forma definitiva i irreversible el camí cap a un escenari de solucions polítiques per vies pacífiques i democràtiques".

L'esquerra abertzale es reafirma en la seva aposta política i afirma que seguirà desenvolupant iniciatives i compromisos "que reforcin un horitzó ple d'expectatives i oportunitats".

Per això, apel·la a la "coresponsabilitat" de tots els agents polítics, socials i sindicals, així com dels governs espanyol i francès i de la comunitat internacional perquè responguin "de manera constructiva al desig majoritari de la societat basca", i flama a la ciutadania al fet que sigui "protagonista activa en l'exigència multilateral de compromisos i aportacions com a única garantia per al desenvolupament d'un procés polític normalitzat i la construcció entre tots i totes d'un escenari de pau i solucions democràtiques".
 
Font: Gara
 
Declaració d'Euskadi Ta Askatasuna (ETA)


Euskadi Ta Askatasuna, organització revolucionària socialista basca per a l'alliberament nacional, vol donar a conèixer al Poble Basc la seva decisió i reflexió a través de la present declaració.
 
Ha transcorregut ja mig segle des que ETA organitzés als ciutadans enfront de l'estratègia salvatge de negació i anihilació del Poble Basc i, amb les armes a la mà, s'obstinés en la lluita en favor de la llibertat. Des de llavors, són centenars els homes i dones que han portat a aquesta organització la seva il·lusió i passió, el millor d'ells mateixos. Ciutadans comuns que generació després de generació s'han unit, des de diferents procedències, després d'un mateix objectiu: el País Basc i la llibertat.
 
La lluita a favor de la llibertat del Poble Basc ha guiat sempre l'actuació d'ETA i, malgrat totes les dificultats, vam seguir mantenint aquesta responsabilitat. Amb humilitat però amb determinació, amb l'ambició de guanyar. El Pueblo Vasco ho mereix.

Davant la reforma política del franquisme que perpetuava la negació del Poble Basc, i mentre uns altres van decidir submergir-se en el marc autonòmic, ETA va actuar amb responsabilitat; primer, proposant la ruptura democràtica, i després, oposant-se a tot atac i intent d'assimilació.

ETA i, en general, l'esquerra abertzale han perseverat en la lluita. I el cost a pagar no està sent petit: tortura, presó, exili i, fins i tot. la mort. Però aquesta dura lluita ha aconseguit mantenir viu al Poble Basc, i tenir oberta l'opció de construir un futur en llibertat. Hem demostrat que el marc autonòmic constitueix un camí erm per satisfer els desitjos dels ciutadans bascos, que no és més que un instrument per incidir en la divisió i el desmembrament del País Basc. I hem superat, una després d'unes altres, les mesures encaminades a neutralitzar la lluita d'alliberament.
 
Durant aques període ETA ha anat obrint nous escenaris en la lluita d'alliberament del Poble Basc. Així, ETA compta amb nombroses propostes d'iniciatives de col·laboració, així com aportacions per resoldre democràticament el conflicte. Des de Txiberta a Lizarra-Garazi, passant per Bergara. Des de l'Alternativa KAS a l'Alternativa Democràtica. Perquè entenem que la construcció d'Euskal Herria suposa una labor col·lectiva que està per sobre dels interessos particulars.
 
En els últims temps, el País Basc es troba en un moment important, en una cruïlla.
 
La lluita d'anys ha sembrat noves condicions polítiques. Esgotat el marc autonòmic, al Poble Basc li ha arribat l'hora de realitzar el canvi polític, el moment de construir per a Euskal Herria el marc democràtic, seguint el desig de la majoria de la ciutadania basca.

L'Estat espanyol és conscient que Euskal Herria es troba en una cruïlla, i que encara pot optar per l'opció de la independència. Per això semblant ofensiva feixista. Volen que les condicions del canvi polític es podreixin en la desesperança del bloqueig: desviar el debat polític per evitar la resolució democràtica i ofegar el desig popular en aquesta situació d'excepció.

Els acors bascos, els ciutadans bascos, hem de respondre a la situació amb responsabilitat i amb constrenyiment. Aquesta és la reflexió, la crida que vol difondre ETA. És temps d'assumir responsabilitats i de donar passos ferms:

– en l'articulació del projecto independentista;
– en el camí de crear les condicions per construir el procés democràtic;
– en la resposta a la repressió i en la defensa ferma dels drets civils i polítics.

El canvi polític és possible. Però en aquest camí no hi ha dreceres. El camí de la llibertat cal caminar-ho pas a pas, encara que sigui amb flexibilitat. Però, necessàriament, cal lluitar i fer l'esforç al nivell de l'objectiu que es persegueix. Sense confrontació no es pot superar la negació. En aquest esforç ha estat i està la mà d'ETA tendida, sempre.
 
ETA es reafirma en el compromís amb una solució democràtica, en el compromís amb una solució democràtica perquè, a través del diàleg i la negociació, els ciutadans bascos puguem decidir el nostre futur de forma lliure i democràtica. Si el Govern d'Espanya té voluntat, ETA està disposada, avui igual que ahir, per acordar els mínims democràtics necessaris per emprendre el procés democràtic.

Així l'hi hem fet saber també a la comunitat internacional. A ella li fem una crida perquè respongui amb responsabilitat històrica a la voluntat i compromís d'ETA, perquè prengui part en l'articulació d'una solució duradora, justa i democràtica a aquest secular conflicte polític.
 
La decisió d'ETA

ETA fa saber que ja fa alguns mesos va prendre la decisió de no dur a terme accions armades ofensives.

ETA vol reiterar la crida a actuar amb responsabilitat als agents polítics, socials i sindicals bascos. Per arribar a l'escenari d'un procés democràtic resulta imprescindible donar passos ferms com a Poble. Resulta necessari fixar el procés per donar la Paraula al Poble. Perquè serà quan els drets del Poble Basc siguin reconeguts i garantits quan s'obri la porta de la veritable solució al conflicte.

Per acabar, volem fer una crida al conjunt dels ciutadans bascos perquè s'impliquin i continuïn la lluita. Cadascú en el seu propi àmbit, ofert cadascun el seu nivell de compromís, perquè amb la riuada composta per les gotes de tots puguem derruir el mur de la negació i donar passos irreversibles en el camí de la llibertat.


VISCA EL PAIS BASC LLIURE! VISCA EL PAIS BASC SOCIALISTA! FINS A ACONSEGUIR LA INDEPENDÈNCIA I EL SOCIALISME
País Basc, setembre de 2010
Euskadi Ta Askatasuna
 

 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid