Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Habitatge
Presentació de les deu mesures claus per viure en una Catalunya amb dret a l'habitatge digne i assequible
05/05/2024 Política

Convoquen una roda de premsa el proper dilluns 6 de maig a les 10.30 hores a Casa Orsola (Calàbria, 135-137 / Consell de Cent, 120-122, Barcelona) per presentar el manifest unitari Habitatge Digne, Futur Compartit, que inclou 10 mesures concretes i possibles que el proper Govern de la Generalitat, junt amb el Parlament de la propera XV legislatura i la resta d’administracions han d’assumir i posar en marxa per garantir un habitatge digne al conjunt de la ciutadania del país.
 
Les 10 mesures han estat elaborades conjuntament des de la PAH, el Sindicat de Llogateres, l’ABDT, la Comissió d'Habitatge de la Favb, la Sectorial d’Habitatge Cooperatiu de la XES, l’Observatori DESCA i compten amb un ampli suport de la societat civil, amb presència de moviments socials com la Plataforma Regularización YA!, Plataforma Stop Hard Rock i l’Aliança contra la Pobresa Energètica.
 
La pluralitat d'organitzacions que formen el moviment pel dret a l'habitatge a Catalunya reclamen un canvi urgent i necessari. El model actual ens ha portat a una situació de misèria i desigualtat insostenible en tots els sentits. Els seus efectes s'han manifestat en l'angoixa dels desnonaments, en la inseguretat de la manca de llar, en la pobresa energètica en la que viuen milers de famílies, en la normalització que hi hagi persones vivint al carrer mentre hi ha milers d’habitatges buits, en la por que pateix una gran part de la població per no poder assumir l’increment del preu de l’habitatge, en que les persones sense papers siguin excloses del parc públic d’habitatge, en els costos creixents i insostenibles a pagar el lloguer o hipoteca... Mentrestant, s’han anat posant pedaços en forma de polítiques d’habitatge totalment insuficients, un fracàs institucional que volem denunciar sense embuts i que cal revertir com a primera prioritat els propers anys.
 
És per això que plantegem 10 mesures que no són meres conjectures, sinó polítiques concretes i possibles:

  1. Pla de Xoc per acabar amb el sensellarisme i per reduir la vergonyosa llista d’espera de les meses d’emergència a zero, reallotjant en habitatges dignes i no en pensions.
  2. Assolir una inversió en polítiques d’habitatge del 2% del PIB i augmentar els habitatges públics fins a posar la llista de 86.876 sol·licitants a zero.
  3. Assegurar l’accés als recursos públics d’habitatge a totes les persones migrades, actualment excloses, i sancionar als qui exerceixen el racisme immobiliari.
  4. Estendre i consolidar a les ciutats catalanes les mesures com la reserva del 30% en noves construccions i rehabilitacions per generar habitatge protegit en sòl urbà.
  5. Sancionar els propietaris que incompleixin les lleis de regulació de preus i lloguer social obligatori. Posar en funcionament immediatament el decret llei de lloguers de temporada i d’habitacions.
  6. Fer complir la Llei 24/2015 i tots els instruments que se'n derivin per tal de garantir l'accés universal a l'aigua i l'energia a tota la població.
  7. Blindar el patrimoni públic d’habitatge, evitant la seva pèrdua i recuperar els habitatges buits (expropiació o cessió obligatòria gratuïta) dels grans tenidors i “fons voltors” per a lloguers socials.
  8. Implementar un programa ambiciós que abordi la despoblació, i faciliti l’arrelament en l’entorn rural amb actuacions específiques i inversió en la garantia del dret a l’habitatge.
  9. Prohibir el lloguer turístic mentre no estigui garantida la primera residència a tota la població; i aplicació de mesures anti-especulatives i contra l’expulsió residencial urbana i rural.
  10. Impuls del cooperativisme d'habitatge en cessió d’ús i fórmules amb control comunitari, buscant l’assequibilitat del model mitjançant inversió, finançament, mesures fiscals i legals.
Els drets no es poden segmentar o aïllar i l'accés a l'habitatge és la porta a altres drets fonamentals. No tenir habitatge implica no poder construir un projecte de vida digna. Demanem als/les candidates a les properes eleccions catalanes del 12 de maig a què escoltin i responguin davant la ciutadania si les assumeixen o les rebutgen.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid